Hogyan szerezzünk fegyverviselési engedélyt?

2017. június 26., 10:08 , 858. szám

„Régóta fontolgatom, hogy a magam és a családom védelmére fegyvert vásárolok, de eddig mindenkitől azt hallottam, hogy képtelenség törvényesen szert tenni egy pisztolyra. Kérem, írja meg, lehetséges-e önvédelmi célokra pisztolyt vásárolni, s hogyan szerezhetek fegyvertartási engedélyt. Amennyiben pisztolyt tilos tartani, a vadászfegyver is érdekel.”

– A fegyverviselés engedélyezésének kérdése egyre aktuálisabbá válik Ukrajnában, az utóbbi években mind többet foglalkozik vele a média és a politika. Egyre gyakrabban vetik fel, hogy megérett a helyzet a fegyvertartás engedélyezésére önvédelmi célból, ugyanakkor a belügyi hatóságok, a politikum és a társadalom egy jelentős hányada változatlanul kategorikusan ellenzi, hogy szabadon hozzáférhetővé váljanak a lőfegyverek.

Ami a jelenlegi ukrajnai szabályozást illeti, a Büntetőtörvénykönyv értelmében minden polgárnak jogában áll fegyvert, vagy bármilyen tárgyat, eszközt használni önvédelemre, amennyiben rátámadnak, vagy behatolnak az otthonába. Ugyanakkor távolról sem mindenki számára engedélyezik a jogszabályok a fegyver, s ezen belül is a lőfegyver birtoklását önvédelmi célra. Napjainkban ez a privilégium a személyeknek mindössze néhány kategóriájára terjed ki: a bűnüldöző szervek munkatársaira és közeli családtagjaikra; az állami tisztviselőkre; a fegyveres erők tagjaira; a bíróság munkatársaira és közeli családtagjaikra; a parlamenti képviselőkre és az újságírókra.

A fentiekből is következik, hogy a polgárok csupán sima csövű (21 éves kortól) és vontcsövű (25 éves kortól) vadászfegyvert, valamint pneumatikus fegyvert (18 éves kortól) birtokolhatnak törvényesen. Ezek a fegyverek is csak töltetlenül viselhetők! Éppen ezért az alábbiakban csupán a vadászfegyverek beszerzéséről és engedélyeztetéséről lesz szó.

A fegyvertartási és -viselési engedély megszerzése nem egyszerű, több szakaszból álló folyamat. Először is, be kell szerezni egy megfelelő széfet a fegyver otthoni tárolására. A továbbiakban egészségügyi vizsgálaton kell átesnünk, hogy megkapjuk a 127/o forma szerinti orvosi igazolást, ami fizetett szolgáltatás. A fegyvertartási engedély megszerzéséhez képzésen kell átesni, ami után vizsgát kell tenni a fegyverekkel kapcsolatos tudnivalókból, valamint a fegyver kezelésére és használatára vonatkozó szabályokból, amiről igazolást állítanak ki. Az ilyen tanfolyamokra rendszerint a legközelebbi városban működő speciális lövöldékben kerül sor, fizetség ellenében.

Ha mindezzel megvagyunk, a következő dokumentumokat kell benyújtani a Belügyminisztérium speciális engedélyeztetési rendszerének helyi alegységéhez, amelyet rendszerint a rendőrségen találunk meg:

– az űrlap formájú kérvényt az engedély kiadására, amelyet a helyszínen kell kitölteni;

– a 127/o formájú orvosi igazolást arról, hogy nincs egészségügyi ellenjavallat az engedély kiadásával kapcsolatban;

– a három évre kötendő biztosítási szerződés másolatát;

– a fegyverismereti és fegyverhasználati képzésről kiállított igazolást;

– kérhetik a büntetlen előéletről kiadott igazolást is, bár ezt a közelmúltbeli jogszabályi változások értelmében a hatóságoknak maguknak kellene ellenőrizniük;

– a személyi igazolvány másolatát – az eredeti okmány felmutatása mellett;

– 2–4 darab 3 x 4 cm-es fotót;

– az engedélyezési eljárással kapcsolatos illetékek befizetését igazoló nyugtát.

Az engedélyezési eljárás 30 napig tart. Ez idő alatt a kérelmezőt felkeresi otthonában a rendőrség munkatársa, aki ellenőrzi a fegyverszekrény meglétét és szabályszerű elhelyezését.

A 30 nap leteltével átvehetjük a fegyvervásárlási engedélyt. Ennek birtokában három hónap áll rendelkezésünkre a fegyver megvásárlására. Ha nem szerezzük be a fegyvert ez idő alatt, le kell adni az engedélyt, vagy – még a három hónap letelte előtt – kérni kell a határidő meghosszabbítását. A fegyvervásárláshoz az engedély mellett a személyi igazolványra is szükség van.

A megvásárolt fegyverrel jelentkezni kell az engedélyezést végző hatóságnál, ahol a felügyelő összeveti a fegyveren és a dokumentumokban szereplő sorozatszámot, majd néhány nappal később kiadja a fegyver tartását és viselését engedélyező plasztikkártyát.

Amennyiben a sima csövű mellett vontcsövű fegyver tartására is engedélyt kívánunk szerezni, készítsünk fénymásolatot az igazolásokról, s jelezzük szándékunkat az engedélyezési eljárást lefolytató felügyelőnek. A felügyelő ebben az esetben összeveti a fénymásolatokat az eredeti dokumentumokkal, majd a másolatokat csatolja az engedélyezési eljárás anyagaihoz, így az eredetiek felhasználhatók a következő eljárás során is.

A vontcsövű fegyverek engedélyezése nem a járási, hanem a megyei engedélyezési hatóságoknál történik. Az eljárás, a benyújtandó dokumentumok listája alapvetően megegyezik a fentebb leírtakkal.

A téma szabályozásáról lásd részletesebben: Інструкція про поря­док ви­го­тов­лен­ня, прид­бан­ня, збе­рі­ган­ня, об­лі­ку, пе­ре­ве­зен­ня та ви­ко­рис­тан­ня вог­не­паль­ної, пнев­ма­тич­ної, хо­лод­ної і охо­ло­ще­ної зброї, прист­роїв віт­чиз­ня­но­го ви­роб­ницт­ва для відстрі­лу пат­ро­нів, спо­ряд­же­них гу­мо­ви­ми чи ана­ло­гіч­ни­ми за свої­ми влас­ти­востя­ми ме­таль­ни­ми сна­ря­да­ми нес­мер­тель­ної дії, та пат­ро­нів до них, а та­кож боє­при­па­сів до зброї, ос­нов­них час­тин зброї та ви­бу­хо­вих ма­те­ріа­лів.

hk