Kárpát-medencei önkormányzatiságról tartottak pódiumbeszélgetést Tusványoson

2017. július 20., 10:51

Közösségépítés, kapcsolatépítés, decentralizáció – ezeket a főbb pontokat vitatták meg szerdán július 19-én a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) önkormányzati tárgyú pódiumbeszélgetésén. A kerekasztal-beszélgetésen erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, vajdasági és magyarországi polgármesterek beszélgettek munkájukról, országuk önkormányzati rendszerének sajátosságairól.

Dobsa István, Tiszakeresztúr polgármestere előadásában kiemelte: Ukrajna jelentős közigazgatási reformok előtt áll. Reményét fejezte ki aziránt, hogy amennyiben ezek a reformok valóban megvalósulnak, úgy nemcsak elméletben fognak a szubszidiaritás elvére épülni, de a gyakorlatban is megtestesülnek majd.

A polgármester fő feladatai közé sorolja a kapcsolatépítést. Elmondta, hogy megválasztása óta három testvértelepüléssel gazdagodott a község, és jelentős változásokat sikerült elérni a település közösségi életében. Szerinte nagyon fontos, hogy együtt tudjanak működni azok az emberek, akik tehetnek a település fejlődéséért.

Őry Péter, Csallóközcsütörtök polgármestere elmondta, hogy náluk kétszintű önkormányzati rendszer van, amely azt foglalja magában, hogy több település tartozik közigazgatásilag hozzájuk, de minden településnek egyenként is van polgármestere. Problémásnak nevezte, hogy sok közigazgatási reformon vannak túl, de egyik sem az eredeti elképzelésnek megfelelően működik a gyakorlatban. Szerinte fontos lenne ezeket a reformokat jobban kidolgozni, és figyelembe venni a kisebbségeket is. Kiemelte, hogy a polgármester fő feladata, hogy támogassa a civileket, hiszen a támogatás sokszorosan megtérül és sikerélményt ad a közösségnek.

Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere a települések közötti kapcsolatépítést nevezte meg fő feladataként. Kiemelte, hogy a polgármesterség mellett igyekszik városgazda is lenni, hiszen sok probléma adódott a földtulajdonok kapcsán, melyek miatt rendkívül megnehezültek a pályázati lehetőségek.

Kovács Péter, Budapest XVI. kerületének polgármestere szerint a polgármesterséget nemcsak munkaidőben kell folytatni, hiszen ez egy hivatás. Örömét fejezte ki, hogy a lakosság körében egyre inkább megfigyelhető, hogy nyitottak az önkormányzatok felé, és egyre élőbb kapcsolat van a lakosság és a helyi önkormányzat között. Szerinte fontos a kölcsönös párbeszéd, hiszen akkor lehet jó problémamegoldásokat elérni.

A polgármesterek szerint, amikor közigazgatási reformok kerülnek megvalósításra, akkor abból a kisebbségek hátrányosan jönnek ki. Az elérendő cél a külhoni területeken, hogy a saját ügyeikről saját magunk döntsenek, a saját maguk által választott képviselők által.

VE