Hogyan adjunk helyesen kölcsön?

2017. július 30., 13:31 , 863. szám

„Úgy határozott a család, hogy megtakarított pénzünket kölcsönadjuk a feleségem nagybátyjának, aki egy autószerelő műhelyt tart fenn. Érdekelne, hogyan kölcsönözhetnénk anélkül, hogy később aggódnunk kellene a pénzünkért?”

– Egy bizonyos összeg kölcsönadásáról szóban és írásban egyaránt megállapodhatunk. A Polgári törvénykönyv jelenleg úgy rendelkezik, hogy a polgárok adózatlan minimális jövedelmének tízszeresét meghaladó összeg esetén (170 hrivnya) kötelező írásban szerződést kötni. Nagyobb összegű kölcsönnél tanácsos közjegyző jelenlétében megkötni a szerződést. Adott esetben érdemes ügyvéd segítségét kérni, aki segít a szerződés összeállításában. Az ilyen megállapodás a kölcsön összegének átadásával lép hatályba.

Ha nem kötünk szerződést, ajánlatos legalább átvételi elismervényt kérni a kölcsönadott pénzről. Ezzel bármikor igazolható a kölcsönt adó és a kölcsön felvevője közötti jogviszony. További biztosítékot jelenthet a kölcsönadó számára, ha a pénzt tanúk jelenlétében adja át. Ennek különösen olyan esetben lehet jelentősége, ha később békés úton nem sikerül visszaszerezni a pénzt, s a bírósághoz kell fordulni. Célszerű olyan tanúkat választani, akik sem a kölcsönt adónak, sem az azt felvevőnek nem rokonai vagy alkalmazottai.

A szerződésben ajánlott félreérthetetlenül rögzíteni a megállapodás feltételeit. Így például írásba lehet foglalni, hogy kell-e kamatot fizetni a kölcsön után, s ha igen, mekkora annak a mértéke, illetve miként, milyen időközönként kell azt megfizetnie a kölcsönt felvevőnek. A jogszabályok úgy rendelkeznek, hogy ha a szerződés nem rögzíti a kamat pontos mértékét és fizetésének módját, az Ukrán Nemzeti Bank által megállapított aktuális refinanszírozási banki kamatot kell figyelembe venni, amit havonta köteles fizetni a kölcsönt felvevő személy, egészen a kölcsön teljes törlesztésének napjáig.

A kölcsön ugyanakkor minden esetben kamatmentes, ha a kölcsönszerződés fizikai személyek között jött létre, s összege nem éri el a hivatalosan megállapított adózatlan minimális jövedelem ötvenszeresét, illetve ha a kölcsön nem függ össze legalább a felek egyikénél vállalkozói tevékenységgel. Más szóval, esetünknél maradva, ha a nagybácsi a kölcsönt a vállalkozásához kéri, azért megszabható kamat.

Ajánlatos rögzíteni a szerződésben a kölcsön visszafizetésének pontos dátumát és rendjét. Ha ezt elmulasztották, a kölcsönt felvevőnek a kölcsönt adó fizetési felszólításától számított 30 napon belül kell visszafizetnie a pénzt – hacsak a szerződés másként nem rendelkezik. Ilyen esetekben a fizetési felszólítást szintén ajánlott írásban átadni.

Ugyancsak célszerű rögzíteni a szerződésben, hogy milyen kamat terheli a kölcsönt felvevő személyt abban az esetben, ha nem fizette vissza időben a pénzt.

Az embereket legtöbbször kényelmetlenül érinti, ha rokonaiknak azt kell mondaniuk, hogy csak szerződés alapján hajlandók pénzt kölcsönözni nekik. Vegyék azonban figyelembe, hogy ez a kényelmetlenség össze sem mérhető azzal, amely a kölcsön visszafizetése körüli bonyodalmakból adódhat. A hasonló nézeteltérések nemegyszer vezettek már a rokonok közötti viszony megromlásához. Egy helyesen összeállított szerződéssel megelőzhetők a gondok.

hk