Pályázati felhívás őszi részképzésre

2017. július 31., 09:58 , 863. szám

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel közösen pályázatot hirdet miniszteri ösztöndíjas egyéni teljes szemeszteres részképzésre, valamint részképzős tanulmányútra a magyarországi felsőoktatási intézmények nappali munkarendű képzésén a 2017/2018-as tanév őszi szemeszterében.

A pályázati kiírás tartalmát az Emberi Erőforrások Minisztériuma (a továbbiakban: EMMI) dolgozza ki, a pályázatot az Eötvös Loránd Tudományegyetem (a továbbiakban: ELTE) és a Beregszászi Agora Információs Központ lebonyolítói közreműködésével hirdeti meg.

Pályázhat minden olyan ukrán állampolgárságú, a szomszédos államokban élő magyarokról szóló 2001. évi LXII. törvény hatálya alatt álló magyar nemzetiségű személy, aki a 2017/2018-as tanév őszi szemeszterében teljes szemeszteres részképzésben, vagy részképzős tanulmányúton vesz részt valamely magyarországi állami vagy egyházi felsőoktatási intézményben.

1. Teljes szemeszteres részképzés

Azon személyek pályázhatnak, akik:

– szülőföldi felsőoktatási intézmény nappali munkarendű aktív baccalaureus (bakalavr, bachelor) vagy magiszteri/specialista képzésben (vagy az ösztöndíj céljából szüneteltetett) hallgatói jogviszonnyal vesznek részt, és

– a megpályázott képzési idő alatt egy magyarországi állami vagy egyházi felsőoktatási intézmény magyar állami ösztöndíjjal támogatott / államilag támogatott nappali munkarendű, alap-, osztatlan vagy mesterképzéses szakján teljes szemeszteres részképzésben kívánnak tanulmányokat folytatni.

A teljes szemeszteres részképzésre pályázó hallgatóknak legalább 2 lezárt félévvel kell rendelkezniük a részképzés megkezdésének időpontjában, és legutolsó két lezárt félévük tanulmányi átlaga nem lehet kisebb, mint 4,01 (új típusú, ún. modul-kredit értékelési rendszer szerint pontátlaga nem lehet kisebb, mint 80,01) – a magiszteri/specialista képzési ciklusban részt vevők esetében a 2 lezárt félévnek megfeleltethető a baccalaureus (bakalavr, bachelor) képzésük utolsó 2 lezárt féléve, melynek eredményét kell figyelembe venni.

Az ösztöndíj időtartama a 2017/2018-as tanév teljes őszi szemesztere (5 hónap). Az ösztöndíjat elnyert pályázó a 2017/2018-as tanév tavaszi szemeszterének a fogadó magyarországi felsőoktatási intézmény által meghatározott tanévbeosztás szerinti kezdőnapján (erről az adott magyarországi felsőoktatási intézmény ad tájékoztatást) köteles megkezdeni a részképzését. A pályázónak a részképzése megkezdésének és befejezésének – az adott magyarországi felsőoktatási intézmény által meghatározott tanévbeosztásnak megfelelő – pontos időpontját meg kell adnia a pályázati adatlapon. A tavaszi szemeszterben a pályázó vállalja, hogy a magyarországi befogadó felsőoktatási intézményben tantárgyakat vesz fel és 20 kreditet teljesít.

A teljes szemeszteres részképzés esetén a megszerzett 20 kreditről szóló beszámolót a budapesti pályázati irodánál kell leadnia a hallgatónak.

2. Részképzős tanulmányút

Azon személyek pályázhatnak, akik:

– szülőföldi felsőoktatási intézmény nappali munkarendű baccalaureus (bakalavr, bachelor) vagy magiszteri/specialista képzésben vesznek részt (vagy az ösztöndíj céljából szüneteltetett/megszakított) hallgatói jogviszonnyal vagy abszolutóriummal rendelkeznek, és

– a megpályázott képzési idő alatt egy magyarországi állami vagy egyházi felsőoktatási intézmény magyar állami ösztöndíjjal támogatott / államilag támogatott nappali munkarendű alap-, osztatlan vagy mesterképzéses szakján egy szemeszternél rövidebb idejű tanulmányokban, és/vagy a szakdolgozat elkészítése céljából vagy egyéb célból tudományos kutatómunkában kívánnak részt venni.

A részképzős tanulmányútra pályázó hallgatóknak legalább 7 lezárt félévvel kell rendelkezniük a részképzés megkezdésének időpontjában, és legutolsó két lezárt félévük tanulmányi átlaga nem lehet kisebb, mint 3,50 (új típusú, ún. modul-kredit értékelési rendszer szerint pontátlaga nem lehet kisebb, mint 70,00) – a magiszteri/specialista képzési ciklusban résztvevők esetében a 2 lezárt félévnek megfeleltethető a baccalaureus (bakalavr, bachelor) képzésük utolsó 2 lezárt féléve, melynek eredményét kell figyelembe venni.

A pályázatok beadásának és postai beérkezésének – (nem a postabélyegző dátumának) – határideje:

2017. augusztus 7., 8.00 óra (közép-európai idő /CET/ szerint): elektronikus adatlap beadása és

2017. augusztus 7., 12.00 óra (közép-európai idő /CET/ szerint): a pdf pályázati adatlap kinyomtatott, aláírt formájának és a papír alapú dokumentumok személyes benyújtása vagy postai úton történő beérkezése.

A pályázatokat személyesen vagy postai úton, ajánlott küldeményként kérjük eljuttatni az alábbi címre:

„GENIUS” Jótékonysági Alapítvány, Agora Információs Központ

Cím: Beregszász, Kossuth tér 6., Pf. 33.

Pályázni a Beregszászi Agora Információs Központ irodájában beszerezhető és az internetről (https://martonaron.elte.hu; www.genius-ja.uz.ua) is letölthető pályázati adatlapon lehet. Amennyiben valamely pályázó két pályázati kategóriában is benyújt pályázatot, ez esetben a pályázónak mindkét – az egyes pályázati kategóriákra vonatkozó – adatlapot be kell nyújtania!

Figyelem! A teljes pályázati kiírás a genius-ja.uz.ua honlapon érhető el.