Andy Warhol teret avattak Minajban

2017. augusztus 9., 17:05 , 865. szám

Szombaton ünnepélyes keretek között felavatták a dekommunizáció során Andy Warholról elnevezett teret Ungvár közelében. Andy Warhol, a pop-art királya, a XX. század második legkeresettebb művésze Pablo Picasso után és a világ tíz legdrágább művésze közé tartozik. Alkotásai 100 millió dollárnál drágábban kelnek el az árveréseken.

Mivel a Homoki Községi Tanács, amelyhez tartozik a település, nem akarta átnevezni az Októberi (Zsovtneva) teret, így a névcseréről Hennagyij Moszkal, megyénk kormányzója személyesen rendelkezett idén áprilisban. A tér hivatalos avatását azonban Andy Warhol születésnapjára, augusztus 6-ára időzítették.

– Ha élne, ma lenne 89 esztendős – mondta nyitóbeszédében Hennagyij Moszkal, aki a művész arcképét ábrázoló pólóban jelent meg az ünnepségen. – A rendelkezésem sok vitát váltott ki, nem egy alkalommal megkérdezték, miért nevezünk el utcákat, tereket olyan személyekről, akiknek semmi közük nincs megyénkhez. Nos, ez nem így van – hangsúlyozta megyénk vezetője, majd röviden ismertette a család felmenőinek Kárpátaljához kötődő történetét.

 

A ruszin gyökerekkel bíró Warhol család felmenői Me­ző­la­borcon (Medzilaborce) és Mikón éltek. Ezek a települések akkoriban Kárpátaljával egyetemben az Osztrák–Magyar Monarchia kötelékébe tartoztak. Andy Warhol – eredeti nevén Andrej Varchola – már Amerikában született 1928-ban, Pittsburgh-ben, Magyarországról kivándorolt szülei azonban fontos szerepet játszottak a művész életében. Andy Warhol az angolul soha meg nem tanuló édesanyjával egész életében magyarul beszélt. László Károly egy filminterjúban is megemlítette, hogy Warhol édesanyjával magyar–ruszin keveréknyelven beszélt. Apja a halálos ágyán kérte, hogy a pénzét a gyerek taníttatására fordítsák. Kívánsága teljesült, Andy művész lett.

 

Ezután leleplezték a téren álló étterem falán az Andy Warhol-os stilizált táblát, amelyen a képzőművész 1962-ben készült Campbell’s leveseskonzervek című, egyik leghíresebb alkotása látható rövid tájékoztató szöveggel.

Majd az érdeklődők a megyei állami közigazgatási hivatal átriumában részt vehettek a művész festményeinek reprodukcióiból összeállított kiállítás megnyitóján. A rendezvény fénypontja a Bondarenko-cukrászház által sütött torta volt Andy Warhol Che Guevara című festményének ábrázolásával. Az Eperjestől (Prešov) 90 km-re található Mezőlaborc városkában a helyi művelődési ház átalakításával 1991-ben megnyílt az Andy Warhol Modern Művészeti Múzeum. Az egyedülálló munkásság bemutatása szinte az egész életpályára kiterjed, így a pittsburgh-i után a világ második legnagyobb Warhol-gyűjteményének számít 160 alkotással. Onnan érkezett most Kárpátaljára több mint két tucat reprodukció.

A Warhol-kultusz a múzeum falain kívül is szembetűnő városszerte. Campbell’s-dobozos buszmegállók, színes trafóházak, jellegzetes Warhol-szobor ad egyre inkább pop-art jelleget a kisvárosnak. Ungváron, a stadion mellett egy étterem előtt szintén megtalálható a művész különleges technikával készült szelfizős szobra.

Warhol munkássága csak kontextusában és elméletével együtt érthető és élvezhető, anélkül csak érdekesek a képek. Ám így is érdemes felkeresni a kiállítást, ahol az élmény csak akkor lesz teljes, ha előtte felkészülünk Warholból.

Rehó Viktória