Az utat tévesztett Ukrajna

Bocskor Andrea sajtóközleménye

2017. szeptember 26., 13:27

Petro Porosenko ukrán államfő a nemzetközi felháborodás ellenére tegnap aláírta és ezáltal hatályba léptette a Legfelsőbb Tanács által szeptember 5-én második olvasatban elfogadott oktatási törvényt. A törvény 7. cikkelye a nemzeti kisebbségek anyanyelvű oktatását az óvodai és az elemi iskolák szintjére korlátozza. A törvény ezáltal alkotmányos jogaitól fosztja meg az ország állampolgárainak egy részét, valamint ellentmond több nemzetközi egyezménynek, kötelezettségnek.

Az ukrán elnök annak ellenére írta alá a diszkriminatív, alkotmányellenes és a kisebbségi jogokat lábbal tipró törvényt, hogy az ukrajnai kisebbségek anyaországai, európai parlamenti képviselők, ukrajnai nemzeti kisebbségi szervezetek és parlamenti képviselők kérték a törvény megvétózását. Habár Ukrajna elindult az európai integráció útján, sajnos utat tévesztett, inkább a nacionalizmust választotta, s a fentről irányított asszimiláció eszközévé tette az oktatási reformot. Ezzel a cselekedettel nyilvánvalóvá vált, hogy sem az európai normák, sem a jogállamiság nem követendő példa számukra.

Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő mélyen elítéli a tegnap este elfogadott törvénytervezetet. „A törvény annak ellenére került aláírásra, hogy az EU-Ukrajna Parlamenti Társulási Bizottság (EU-UA PAC) ukrajnai látogatása során képviselőtársaimmal többször is felhívtuk az ukrán törvényhozók figyelmét, hogy a jogszabály 7. cikkelye nem felel meg az európai jogi normáknak. Szégyenletes, hogy az az Ukrajna, amelynek keleti vidékén háború dúl, és amely nehéz gazdasági körülmények között hitelekből tartja fent magát, nemzeti és nyelvi kisebbségei ellen lép fel, és a társadalmi konszenzus helyett újabb problémák generálásán dolgozik. A legfelháborítóbb viszont az, hogy a nemzetközi jogvédő szerveztek és intézmények még mindig hallgatnak, nem állnak ki a több százezer nemzeti kisebbségekhez tartozó ukrán állampolgár alapvető jogáért, ami az anyanyelvhasználatot jelenti. Hol van itt a tanszabadság és a jogegyenlőség védelme?!” – hangsúlyozta a néppárti politikus.

Brüsszel, 2017. szeptember 26.