Megszüntetnék a beregszászi állategészségügyi labort

2017. október 18., 15:13 , 875. szám

A Beregszászi járást és Beregszászt kiszolgáló állami állategészségügyi laboratórium tervezett megszüntetéséről szerveztek tanácskozást minap a város és a járás vezetői – jelentette a mukachevo.net.

A laboratórium a járás 45 települését és Beregszász városát látja el, ezen belül nyolc szarvasmarha-tenyésztéssel foglalkozó gazdaságot és 14 sertéstelepet – emlékeztet a portál.

A megbeszélésen részt vett Petruska István, a Beregszászi Járási Állami Adminisztráció vezetője, Babják Zoltán beregszászi polgármester, valamint Sin József, a Beregszászi Járási Tanács elnöke.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy az állami állategészségügyi laboratórium működése fontos a régió számára. Felszámolása rendkívül negatív következményekkel járhat, hiszen védtelenné tesz egy egész határ menti járást és egy megyei alárendeltségű várost (melyek lakossága mintegy 90 ezer fő) olyan veszélyes betegségekkel szemben, mint az afrikai sertéspestis, a trichinellózis vagy a veszettség.

A Beregszászi Járási Állami Adminisztráció sajtószolgálatának tájékoztatása szerint a tanácskozás résztvevői úgy határoztak, felhívással fordulnak az ukrán Állami Élelmiszer-biztonsági és Fogyasztóvédelmi Szolgálat vezetőjéhez, hogy vizsgálja felül és vonja vissza a beregszászi járási állami állategészségügyi laboratórium megszüntetésére vonatkozó határozatot.

A mukachevo.net emlékeztet, Magyarországon felmerült annak lehetősége, hogy kerítést húznak az ukrán–magyar határon, amely megvédené Európát a kárpátaljai vaddisznóktól, amelyek az afrikai sertéspestis hordozói.

(mukachevo.net/Kárpátalja)