Újabb szóváltás Varsó és Kijev között

2017. november 4., 13:12

Ukrajnában nincs lengyelellenes hangulat – közölte az ukrán külügyminisztérium Witold Waszczykowskinak, a varsói külügyek irányítójának minapi nyilatkozatára reagálva.

„Szeretnénk hangsúlyozni, hogy Ukrajnában nincs lengyelellenes hangulat, a bonyolult történelmi múlt megítélésében mutatkozó különbségek ellenére az ukránok többsége abszolút pozitívan viszonyul Lengyelországhoz” – jelezték a tárcánál az Ukrajinszka Pravda szerint.

Kijevben úgy fogalmaztak, az ukrán társadalom tisztában van azzal, hogy a két ország, valamint Európa érdekében tovább kell erősíteni a Lengyelországgal folytatott együttműködést. A külügyminisztérium szerint ezt igazolja a szomszédos országban élő többszázezer ukrán is.

„Korábban egyetértésre jutottunk Lengyelországgal abban, hogy a történelmi megbékélés a „megbocsátunk és bocsánatot kérünk” európai keresztény elv alapján lehetséges. Meggyőződésünk, hogy egymás kölcsönös elfogadása útján kell haladnunk a megbékélés felé, s nem a saját álláspontunk erőltetésével” – állítják az ukrán külügyminisztériumban.

A Jevropejszka Pravda emlékeztet, Witold Waszczykowski korábban közölte, Lengyelország olyan intézkedéseket vezet be, amelyek lehetetlenné teszik a beutazást hazájába a szélsőségesen lengyelellenes nézeteket valló emberek számára.

„Tudatában vagyunk annak, hogy mennyire fontos számunkra Ukrajna a geopolitika szempontjából, de az ukránok, tisztában lévén országuk jelentőségével biztonságunk szempontjából, úgy vélik, hogy ebben az esetben a bennünket elválasztó kérdéseknek, többek között a történelemre vonatkozóknak, a háttérbe kell szorulniuk” – mondta el a lengyel külügyek irányítója.

„Most olyan eljárásokat vezetünk be, amelyek nem engedik Lengyelország területére a szélsőségesen lengyelellenes álláspontot mutató embereket. A demonstratívan az SS Galicia egyenruháját viselő emberek nem lépnek be Lengyelországba” – hangsúlyozta Waszczykowski.

Hozzátette, azokra is vonatkozik a tiltás, akik akadályozzák a lengyel emlékhelyek felújítását.

„Azoknak a személyeknek, akik adminisztratív eszközöket alkalmaznak Lengyelország ellen, ugyancsak következményekkel kell számolniuk” – tette hozzá.

Szavai szerint jelenleg még mérlegeli, érdemes-e javasolnia a lengyel elnök ukrajnai látogatását.

(pravda.com.ua/eurointegration.com.ua/Kárpátalja)