Blokád alá került a NewsOne tévécsatorna

2017. december 4., 08:59

Kijevben terepszínű katonai egyenruhát és álarcot viselő ismeretlenek homokzsákokkal és szögesdróttal eltorlaszolták a NewsOne tévécsatorna épületének bejáratát, kijelentve, hogy nem értenek egyet „a csatorna politikájával” – jelentette az Ukrajinszka Pravda.

A NewsOne weboldalán megjelent közlemény szerint a forgatócsoportok nem tudják elhagyni az épület parkolóját, törölték a műsorba meghívott vendégek látogatását.

A tévécsatornánál úgy gondolják, az épület blokkolása azzal állhat összefüggésben, hogy beszámoltak a december 3-i kijevi Menet az impeachmentért (felelősségre vonás, vádemelés – a szerk.) akcióról, amelyben Miheil Szaakasvili, a Ruh Novih Szil parlamenten kívüli ellenzéki párt vezetője is részt vett.

A közlemény szerint az épületet zár alá helyezők egyebek mellett követelik, hogy Jevhen Murajev független parlamenti képviselő, a csatorna tulajdonosa kérjen bocsánatot a Méltóság forradalmáról tett kijelentéseiért, amelyet a honatya állítólag „államcsínynek” nevezett.

Murajev kijelentette, a NewsOne blokkolásához köze lehet Dmitro Korcsinszkijnak, a Bratsztvo (Testvériség) párt vezetőjének.

Miután egyik munkatársuk rosszul lett, a tévécsatornához mentőt hívtak, de az akció résztvevői nem engedték a járművet az épülethez.

A tévések szerint rendőrök érkeztek az incidens helyszínére, ám „nem reagálnak arra, ami történik”.

Vaszil Holovanov, a tévécsatorna műsorvezetője és ügyvezető producere bejelentette, hogy a NewsOne „követségekhez és nemzetközi szervezetekhez fordul. Közölte, úgy tekintik a történteket, mint nyomásgyakorlást a szólásszabadságra.

A Dzerkalo Tizsnya (DT) hetilap internetes változata valamivel később azt írta, a tévécsatornát blokád alá vevő aktivisták követelései között szerepel egyebek mellett, hogy Murajev „gyakoroljon bűnbánatot szeparatista kijelentéseiért”, bocsássanak el több műsorvezetőt, illetve alakítsák át „kremlbarátról” „hazafias ukránpártivá” a csatorna műsorpolitikáját. Az akció egyik résztvevője a DT-nek elmondta, hogy az épületet a terrorellenes művelet (ATO) veteránjai és különböző társadalmi szervezetek aktivistái blokkolják.

A DT emlékeztet, korábban Miheil Szaakasvili bejelentette, hogy amennyiben a parlament decemben 3-ig nem fogadja el az elnök elleni vádemelést szabályozó törvényt, illetve nem teljesítik a pártja által szervezett tiltakozó akció, A nagy politikai reformért további követeléseit, híveivel meghirdetik a „népi impeachmentet”.

(pravda.com.ua/zn.ua/Kárpátalja)