Adventi vásár és betlehemes találkozó Beregszászban

2017. december 18., 18:32 , 884. szám

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács szervezésében idén negyedik alkalommal került megrendezésre a Beregszászi Adventi Vásár, melynek ünnepélyes megnyitójára december 16-án került sor a város főterén.

A vásár megnyitóját megtisztelte jelenlétével dr. Torzsa István, Magyarország beregszászi konzulja, Sin József, a Beregszászi Járási Tanács és a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke, valamint Babják Zoltán, Beregszász polgármestere.

Elsőként dr. Torzsa István köszöntötte az egybegyűlteket, aki beszédében emlékeztetett: advent időszakában arra gondolunk, hogy közeledik az eljövetel, átgondoljuk az elmúlt év történéseit, és mindannyian készülünk a szeretet ünnepére, amikor a legfontosabb az, hogy együtt legyünk szeretteinkkel.

Babják Zoltán köszöntőjében elmondta: bízik abban, hogy az esőzések alábbhagynak, és áldott, fehér karácsonyunk lesz. Sin József szintén köszöntötte a vásárra érkezetteket. Az elnök úr szerint ma nem könnyű választ adni arra a kérdésre, hogy mit várunk a karácsonytól, ugyanis a legtöbb helyen azzal találkozik az ember, hogy a karácsony a vásárlást és az ajándékozást jelenti. „A várakozás és a szeretet – ez az a két fogalom, amiről a karácsony eredetileg szól. Habár szép dolog ajándékot adni, de az ember – jegyezzük meg – nem valamit, hanem Valakit vár” – mondta.

Az ünnepi megnyitó után kezdetét vette a XXIII. alkalommal megrendezett Kárpátaljai Magyar Betlehemes Találkozó, amelynek végén a szakértő zsűri választotta ki a három legjobban szereplő csapatot. A zsűri tagjai: dr. Kész Margit, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanára, néprajzkutató; Kalanics Éva, a Salánki Középiskola történelemtanára, kézműves, hagyományőrző szakkör vezetője; Sin Edina, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház főszervezője, magyartanár.

Idén 9 csoport jelentkezett a találkozóra: a Sárosoroszi Kökörcsin hagyományőrző csoport, az Eszenyi Középiskola Csicseriborsó hagyományőrző csoportja, a Kaszonyi Középiskola Bokréta hagyományőrző csoportja, a KMKSZ Tiszacsomai Alapszervezetének betlehemes csoportja, a Benei 14. Sz., II. Rákóczi Ferenc Cserkészcsapat betlehemes csoportja, a mezőgecsei görögkatolikus betlehemes csoport, a beregújfalui felnőtt betlehemes csoport, a beregszászi színház Ficseri Gyerekstúdiója és a Kisbégányi Kultúrház betlehemes csoportja. A zord időjárás ellenére voltak a város főterén érdeklődők, akik igazán jól szórakoztak egy-egy előadáson. A betlehemes játékok után a zsűri meghozta döntését. Az eredményeket a zsűri elnöke, Kész Margit és Molnár László – a KMKSZ kulturális titkára – ismertették, valamint a díjakat is ők adták át. Kész Margit beszédében hangsúlyozta, hogy vannak bizonyos kritériumok, amelyek szerint a zsűri döntött: a találkozó a hagyományos kárpátaljai betlehemes játékok bemutatásáról szól, olyan játékokról, amelyek valóban ismertek egy adott településen. Továbbá a döntés meghozatalában szerepet játszott az előadásmód, a nyelvjárási sajátosságok használata és a jelmez. A néprajzkutató dicséretesnek és óriási értéknek tartja, hogy 2017-ben is vannak olyan csoportok vidékünkön, amelyek előadnak betlehemes játékokat, ezzel ápolva a hagyományokat. „Kárpátalja még mindig betlehemes nagyhatalom” – mondta.

A fellépő csoportok előadásai két kategóriára oszlottak: színpadra rendezett dramatikus játékok és hagyományos betlehemes játékok. Mindkét műfaj színpadra vitelével rengeteg munka van, és a csoportok felkészítői és tagjai nagyszerű munkát végeztek, azonban a zsűri csak az utóbbi kategória produk­cióit, tehát a hagyományos betlehemes játékokat tudta értékelni. Eszerint az első helyezett a KMKSZ Tiszacsomai Alapszervezetének betlehemes csoportja, a második a mezőgecsei görögkatolikus betlehemes csoport, a harmadik pedig a beregújfalui felnőtt betlehemes csoport lett. Az első helyezett 3 ezer hrivnya, a második 2 ezer hrivnya, a harmadik ezer hrivnya jutalomban részesült.

Báder Alexandra