Ismeretlen gázt vetettek be a tüntetők a Zsovtnevij palotánál

2017. december 19., 08:21

A fővárosi Zsovtnevij palota elfoglalására tett december 17-i kísérlet során a tüntetők nem a megszokott könnygázt alkalmazták – jelentette ki az Interfax-Ukrajinának adott interjújában Andrij Kriscsenko kijevi rendőrfőnök.

„Ez nem egyszerű gáz volt a kis ballonokból, nagyon sokan mérgezést kaptak a munkatársaink, a nemzeti gárda katonái közül. Nagyon erős volt az elsődleges reakció erre a gázra. Eszméletvesztés és egyéb tünetek is voltak, amelyek nem fordulhattak volna elő a közönséges könnygáz után, melyet általában a rendőrség alkalmaz, és amely a boltokban is kapható” – mondta Kriscsenko.

Szavai szerint a rendőrség több ballont lefoglalt és meg fogják vizsgálni, hogy miféle gázról van szó, s ki permetezte szét.

A rendőrfőnök hangsúlyozta, hogy az ismeretlen eredetű gázt a tüntetők vetették be, a rendőrség és a nemzeti gárda a szabvány gázsprayket alkalmazta az akció során.

„Véleményem szerint ez provokáció volt, azzal a céllal, hogy vérontáshoz vezessen” – hangsúlyozta.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy vasárnap, december 17-én az impeachmentről (az elnök elleni eljárásról) szóló törvény elfogadását sürgető ellenzéki menetet lezáró nagygyűlés után Miheil Szaakasvili, az Új Erők Mozgalma párt vezetője Kijevben bejelentette, hogy „koordinációs központot” alakítanak ki az Insztitutszka utcai Zsovtnevij palotában. Az akció résztvevői összecsaptak a karhatalmi erőkkel, behatoltak az épület halljába, ott azonban feltartóztatta őket a nemzeti gárda. Az összetűzésben 60 nemzeti gárdista sérült meg. Tizenötüket kórházba szállították, közülük 13 személyt gázmérgezéssel.

Szaakasvili utóbb kijelentette, hogy akciójuk során nem szólított fel a Zsovtnevij palota elfoglalására, pártja elhatárolódik az épület ostromától.

(interfax.com.ua/pravda.com.ua/Kárpátalja)