Rudabányai ajándékok Badalónak

2017. december 19., 18:19

A Gvadányi József generális, katonaíró nevét viselő Badalói Általános Iskola négy éve vette fel a kapcsolatot Gvadányi szülővárosával, Rudabányával, azóta szinte minden évben találkoznak a két település elöljárói.

Az idén szeptemberben az Észak-Magyarországi kisvárosban a két település polgármestere, Szobota Lajos és Szalai Imre testvértelepülési megállapodást írtak alá, így a Rudabányát és Badalót azóta szorosabb szálak fűzik egymáshoz.

Az elmúlt hét végén egy öt főből álló rudabányai küldöttség látogatott el a Tisza-parti településre, ahol a helyi általános iskola és óvoda gyermekei egy amolyan előrehozott karácsonyi műsorral kedveskedtek a vendégeknek. Szobota Lajos polgármester, Sóváriné Sárog Éva, az ugyancsak Gvadányi nevét viselő rudabányai iskola igazgatónője, és a többiek természetesen nem érkeztek üres kézzel, hanem játékokkal, tankönyvekkel, édességekkel tele ajándékcsomaggal kedveskedtek minden badalói iskolásnak és óvodás gyermeknek, és ugyanilyen ajándékcsomagokkal lepték meg a helyi könyvtár látogatóit is. Mint Szobota Lajos polgármester üdvözlőbeszédében elmondta, az ajándékokat Rudabánya önkormányzata, az ottani művelődési ház munkatársai, a helyi bányászattörténeti múzeum, valamint a pilisvörösvári önkéntes tűzoltók adakozásából szerezték be, és jó szívvel hozták az itteni gyerekek számára.

A helyiek nevében Szalai Imre polgármester, Veres Csilla iskolaigazgató, Pápai Szilvia óvodavezető és Tóth Rózsika, a badalói könyvtár vezetője mondott köszönetet a felajánlásokért. Mint elhangzott, a jövő évben legalább félszáz badalói gyermek és felnőtt látogat majd el Rudabányára, akik – egy pályázatnak köszönhetően – egy többnapos kiránduláson vehetnek részt a Borsod-megyei településen.

(tamási)