Kárpátaljáról – röviden

2017. december 20., 08:00 , 884. szám

Moszkal kiosztotta a kárpátaljai „puha szeparatizmust” emlegető miniszterhelyettest

Heorhij Tukának, az ideiglenesen megszállt területek és a belső menekültek kérdéseivel foglalkozó minisztérium helyettes vezetőjének hivatali kötelezettségeivel kellene foglalkoznia ahelyett, hogy pletykákat terjeszt Kárpátaljáról – javasolta Hennagyij Moszkal, megyénk kormányzója a gordonua.com portálnak nyilatkozva.

Korábban Heorhij Tuka azt írta a Glavred portálon, hogy az országnak léteztek olyan régiói, amelyek a központi hatalom iránti lojalitásért cserébe gyakorlatilag az úgynevezett helyi politikai elitek irányítása alá kerültek. „Soha nem volt Ukrajna sem a Krímen, sem a Donyec-medencében, sem Kárpátalján. És az, hogy a figyelem most a kárpátaljai eseményekre összpontosul a magyar zászlók hatalmas száma, egy másik ország lobogói miatt az állami intézményekben, az idegen nyelvek használata miatt hivatalos rendezvényeken, az én szemszögemből egyike az úgynevezett puha szeparatizmus útjainak” – jelezte a miniszterhelyettes.

„Kárpátalján nem volt, nincs és nem is lesz soha szeparatizmus – reagált Tuka véleményére a gordon.ua.com portálon Moszkal. – Ha Tuka úr a maga alulfejlettségéből kifolyólag nem érti, mi az a nemzeti szimbólum és Magyarország állami zászlója, ne avatkozzon olyan ügyekbe, amelyek nem állnak összefüggésben a megbízatásával. Mi itt nem a „DNR”, az „LNR” vagy az „RF” (Oroszországi Föderáció – a szerk.) lobogóit függesztjük ki. Ukrajna három törvénye által engedélyezett szimbólumokat függesztünk ki. Analfabétákat nem szabad a kormányba engedni” – jegyezte meg egyebek mellett Moszkal.

 

Két újabb kárpátaljai áldozatuk van a kelet-ukrajnai harcoknak

Hétfőre virradóra az úgynevezett DNR szakadár fegyveresei ágyúkból tüzet nyitottak az Ukrán Fegyveres Erők állásaira a Donyeck megyei Zajceve közelében, ahol jelenleg a kárpátaljai 128-as önálló hegyi gyalogos dandár egységei állomásoznak – jelentette a Novini Zakarpattya.

A portál szerint az egyik fedezéket eltaláló lövedék szilánkjaira szakította odabent az öntöttvas kályhát. A robbanás a 128-as dandár három katonájával végzett, köztük két Kárpátaljáról és egy Csernyihiv megyéből származó férfival.

Hennagyij Moszkal kormányzó weboldalán közölte, a megyei állami adminisztráció információi szerint a kárpátaljai áldozatok egyike a 34 éves rahói illetőségű Timofij Henis, a másik a 37 esztendős ungvári (Csapon bejelentett) Andrij Szipavka. Andrij Szipavkát felesége és két gyermeke gyászolja.

A tragédia miatt december 20-át gyásznappá nyilvánították Kárpátalján.

 

Ismét tüntettek a kamionosok Ungvárnál

Újra leállt a forgalom az Ungvár melletti ukrán–szlovák határátkelőhöz vezető úton – jelentette hétfőn a mukachevo.net.

Ezúttal több mint egy tucat kamionsofőr akadályozta a járművek áthaladását azzal, hogy fel-alá sétáltak az egyik gyalogosátkelőn.

Az akciót rendőrségi járőrök felügyelték. Tájékoztatásuk szerint a tiltakozók azt követelték, hogy gyorsabban haladjon a határátkelőhelynél várakozó kamionsor.

A munkácsi portál emlékeztet, hogy a határon immár több mint egy hónapja rengeteg tehergépkocsi várakozik az átlépésre. A sorban álló járművek az Ungvárt északkelet felől elkerülő út egyik sávját is elfoglalják egy tekintélyes szakaszon. A kamionsofőrök szerint akár öt napig is eltarthat, míg átlépik a határt. A mostani nem az első alkalom, hogy a gépkocsivezetők ilyen elkeseredett akciókkal próbálják felhívni a figyelmet a kialakult helyzetre.

A mukachevo.net szerint a hatalmas sor egyrészt arra vezethető vissza, hogy Szlovákiában a kamionok tranzitdíja lényegesen alacsonyabb, mint a környező országokban, másrészt a szlovák hatóságok engedélyezik, hogy a teherautók teli üzemanyagtartállyal lépjék át a határt, miközben például Lengyelországba csak 200 liter üzemanyag vihető be.

 

Társát lőtte le egy vadász

Sajnálatos véletlen miatt kellett meghalnia egy vadásznak az ungvári járási Ókemence (Kamjanicja) közelében – jelentette a mukachevo.net a kárpátaljai megyei rendőrség kommunikációs osztályának tájékoztatása alapján.

A rendőrséget a határőrök értesítették a vadászbalesetről. Az eset egy Ókemencéhez közeli erdősávban történt. A rendőrség tájékoztatása szerint az egyik magaslesen álló vadász látni vélt valamit fegyvere célkeresztjében, és lövést adott le a cél irányába. A lövés egyik nyugdíjas vadásztársát találta el. Az áldozat a helyszínen belehalt sérüléseibe.

Az ügyben gondatlanságból elkövetett emberölés miatt indult büntetőeljárás.

 

Égett egy nyolcemeletes lakóépület Ungváron

Valamivel kijevi idő szerint hajnali 5:20 óra után tájékoztatták a mentőszolgálatot a 102-es vészhívószámon arról, hogy Ungváron tűz ütött ki egy nyolcemeletes Lehoczky utcai lakóépületben – jelentette december 18-án a Zakarpattya Online.

A helyszínre a járőrrendőrség egységei értek ki elsőkként. A rendőrök első teendője volt kitörni a lépcsőház ablakait, hogy távozhasson az odabent felgyülemlett füst. Ilyen esetekben ez rendkívül fontos, hiszen a füst a lépcsőházból beszivároghat a gyanútlan, ez idő tájt még alvó emberek lakásaiba és fulladást okozhat – írja a portál. A rendőrök ezután segítettek elhagyni az embereknek a lakásaikat.

A lángok az egyik harmadik emeleti lakásban csaptak fel. A kiérkező tűzoltóknak rövid idő alatt sikerült eloltaniuk a tüzet. Az esetben senki nem sérült meg.

Összeállította: ntk