2017-ben gyakrabban sérült a szólásszabadság Ukrajnában

2018. január 1., 13:05

Ukrajnában (a megszállt területeket nem számítva) a szólásszabadság megsértésének 274 esetét rögzítették 2017-ben – derül ki a Tömegtájékoztatási Intézet (IMI) A szólásszabadság barométere című kutatásából, amelyet az Ukrajinszka Pravda ismertet.

A kutatásból kitűnik, hogy a tavalyi esetszám meghaladja a 2016. évit, amikor az IMI szerint 264 alkalommal sértették meg a szólásszabadságot az országban. Ismeretes továbbá, hogy 2015-ben 310 ilyen esetet dokumentáltak, 2014-ben pedig 995-öt. Ha figyelembe vesszük a megszállt területek nem teljes adatait is, 2017-ben 293 alkalommal sérült a szólásszabadság Ukrajnában.

Gyakoriság tekintetében az első három kategóriát a jogszerű újságírói tevékenység akadályozása, a nyilvános információkhoz való hozzáférés korlátozása, valamint az újságírók fenyegetése és megfélemlítése képezi. A negyedik helyen az újságírók bántalmazása szerepel, az ötödiken a cybertámadások.

Az IMI kutatása értelmében az újságírók elleni támadások elkövetői, illetve a szólásszabadság megsértői főként magánszemélyek, valamint a helyhatósági és a bűnüldöző szervek munkatársai voltak. Negatív tendencia, hogy nőtt az olyan esetek száma, amelyekben megrongálták az újságírók tulajdonát.

Ami az egyes régiókat illeti, a megszállt területeket nem számítva, Kijevben és Kijev megyében, továbbá Voliny, Mikolajiv, Poltava és Odessza megyékben sérült leggyakrabban a szólásszabadság.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)