Mostantól akár 40 ezer hrivnya bírság is kiszabható a közlekedési szabályok megsértéséért

2018. január 2., 11:22

Január 1-jétől életbe lépett az a kormányrendelet, melynek értelmében jelentősen nőttek Ukrajnában a közlekedési szabályok megsértéséért kiróható bírságok – jelentette az Ukrinform.

Így lakott területen belül a megengedett 50 km/h-s sebesség túllépéséért a korábbi 510 hrivnya helyett 3400 hrivnya a büntetés. Ugyanennyi mostantól a bírság a baleset helyszínének elhagyásáért a korábbi 225 hrivnya helyett, emellett a rendőrség a közlekedési eszközök irányításától is megfoszthatja a vétkes járművezetőt legfeljebb hat hónap időtartamra.

A jogosítvány nélküli járművezetésért kiszabható bírság az eddigi húszszorosára, 10 200 hrivnyára nő, a szabálysértés ismételt elkövetése esetén pedig 40 800 hrivnya a büntetés. A közlekedési eszközök irányításától eltiltott személyek által elkövetett szabálysértés büntetési tétele immár 20 400 hrivnya, az ismételt szabálysértés esetükben 40 800 hrivnya büntetés kirovását vonja maga után.

Ugyancsak életbe lépett a járművezetői jogosítvány kiadásának rendjét szabályozó kormányrendelet. Mostantól az első járművezetői jogosítványt két évre adják ki. Amennyiben ez idő alatt a dokumentum tulajdonosa nem követ el három vagy több közlekedési szabálysértést, megkaphatja a következő, 30 évre szóló igazolványt. Ellenkező esetben a polgárnak újra kell vizsgáznia a közlekedési szabályok ismeretéből.

(ukrinform.ua/Kárpátalja)