A rossz időjárás miatt elhalasztották a német külügyminiszter Donyec-medencei látogatását

2018. január 4., 11:47

A rossz időjárási körülmények miatt mégsem utazhatott el csütörtökön Sigmar Gabriel német külügyminiszter ukrán kollégájával együtt a Donyec-medencei fegyveres konfliktus övezetébe. Ezt Pavlo Klimkin, a kijevi diplomácia vezetője közölte a Twitteren.

Az ukrán külügyminiszter szavai szerint azt tervezik, hogy valamikor később, lehetőleg még januárban ellátogat Gabriel a válság sújtotta kelet-ukrajnai térségbe.

Sigmar Gabriel szerdán érkezett kétnapos látogatásra Ukrajnába, ahol az első napon Kijevben folytatott megbeszélést ukrán kollégájával. Az eredeti tervek szerint a második napon a Donyeck megye déli részén, az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol kikötővárosban az EBESZ-megfigyelők ottani hivatalát látogatta volna meg, valamint a frontvonalnak a városhoz közeli, ukrán ellenőrzésű szakaszát is megtekintette volna.

Klimkin szerint ugyanakkor az út elhalasztása nem akadályozta meg őt és német kollégáját abban, hogy folytassák előző nap megkezdett, általa hasznosnak ítélt megbeszéléseiket.

Előző nap a német külügyminiszter ukrán kollégája tudomására hozta, Berlin kételkedik abban, hogy az Ukrajnának szállítandó, élet kioltására is alkalmas amerikai védelmi fegyverek elősegítenék a béketeremtést a térségben.

Klimkin válaszul kifejtette, hogy azok a páncéltörő rakétarendszerek, amelyek eladására amerikai hírforrások szerint zöld jelzést adott Washington, önmagukban nem okozhatják a válság mélyülését. Szavai szerint a fegyverek – mivel védelmi jellegűek – éppen az Oroszország és az általa támogatott szakadárok provokációinak megfékezésére alkalmasak. Pontosan erre a célra fogják őket használni, vagyis abban nyújtanak majd hatékony segítséget, hogy kikényszeríthető legyen a minszki megállapodások tűzszünetre és a nehézfegyverek – köztük a harckocsik – front menti övezetből történő kivonására vonatkozó rendelkezéseinek betartása – tette hozzá. Az ukrán diplomata ismételten hangsúlyozta azon véleményét, miszerint Oroszország taktikája a válság folyamatos mélyítése.

Az UNIAN ukrán hírügynökség az ABC News amerikai tévécsatorna által közölt értesülésre hivatkozva arról tájékoztatott, hogy az Egyesült Államok kész eladni Ukrajnának 210 modern páncéltörő rakétát 35 indítóállvánnyal.

Kijev szerint ha az ukrán fegyveres erők ilyenfajta hatékony nyugati védelmi fegyverekkel rendelkeznek, az rákényszeríti Moszkvát a tárgyalásokra a válság békés rendezéséről. A Kreml viszont hevesen reagált az amerikai fegyvereladási szándékra, leszögezve, hogy az szerinte a konfliktus további mélyülését okozza majd.

(MTI)