Ukrajnában életbe léptek a csokoládé minőségére vonatkozó EU-s követelmények

2018. január 4., 14:48

Január 1-jétől Ukrajnában új követelmények vonatkoznak a kakaóból és csokoládéból készült termékekre, melyeknek biztosítaniuk kell az európai szabványok betartását az élelmiszerek biztonsága és minősége terén – jelentette a Jevropejszka Pravda az Európai Unió (EU) ukrajnai képviseletének weboldalán olvasható tájékoztatás nyomán.

Az uniós normák értelmében csak az a termék nevezhető csokoládénak, amely összességében legalább 35%-nyi kakaószármazékot tartalmaz.

A tejcsokoládéban a kakaószármazékoknak meg kell haladniuk a 25%-ot, a tejtermékek arányának pedig legalább 14%-nak kell lennie. A fehér csokoládéban legalább 20% kakaóvajnak és több mint 14% tejterméknek kell lennie.

„Ellentétben Ukrajna nemzeti szabványával (DSZTU), amely önkéntes, az európai követelmények teljesítése kötelező” – hangsúlyozzák az EU képviseletén.

Amennyiben a termék nem felel meg az európai követelményeknek, nem nevezhető csokoládénak vagy csokoládésnak, hanem „édes rudacska” vagy „bevonatos cukorka” a megnevezése.

A Jevropejszka Pravda emlékeztet, hogy Ukrajna meglehetősen aktívan exportál csokoládét, vagy abból készült termékeket az EU országaiba. Csupán 2017 januárja–októbere folyamán 35%-kal nőtt a kivitel 2016-hoz viszonyítva, s 25,3 millió dollárt tett ki.

(eurointegration.com.ua/Kárpátalja)