Változások 2018. január 1-jétől

2018. január 10., 17:08 , 886. szám

Több norma és rendelkezés módosult január 1-jével Ukrajnában. Az alábbiakban olvasóink figyelmébe ajánlunk néhányat a lényegesebb változások közül.

Nőtt a minimálbér. Január 1-jétől 523 hrivnyával 3200-ról 3723 hrivnyára nőtt a minimálbér. A kormány emellett azt ígérte, hogy az idei esztendő első negyedévének gazdasági eredményei alapján megvizsgálják annak lehetőségét, hogy még idén 4200 hrivnyára nőjön az alsó bérhatár. Az Oktatási és Tudományos Minisztérium szerint januártól 25%-kal emelik a tanárok fizetését, miáltal átlagosan 1500 hrivnyával emelkedik az alapbérük. Nőtt a létminimum összege is, méghozzá 1700 hrivnyára.

Változott a nyugdíjrendszer. Életbe léptek a tavaly októberben elfogadott nyugdíjreform bizonyos rendelkezései. Így az eddigi 15-ről 25 évre nőtt az időskori nyugdíjhoz szükséges minimális biztosítási idő. Mostantól tíz éven át évi egy további esztendővel fog nőni a megkövetelt biztosítási idő, amely így 2028-ra eléri a 35 évet. A nyugdíjkorhatár 60 év maradt, ám ha valaki nem rendelkezik a szükséges 25 év biztosítási idővel, de munkával – és a társadalombiztosítás fizetésével – töltött éveinek száma meghaladja a 15-öt, 63 éves korban vonulhat nyugdíjba. Akinél a biztosítási idő legalább 15 év, annak 65 éves kortól jár a nyugdíj. Azok viszont, akik nem tudnak felmutatni legalább 15 év biztosítási időt, 65 éves koruktól szociális juttatásra tarthatnak igényt. A katonanyugdíjak várhatóan átlagosan 1500 hrivnyával fognak nőni idén visszamenőlegesen januártól.

Kedvezmény az elektromos autókra. Jelentős kedvezménnyel vásárolhatunk január 1-jétől elektromobilokat, miután behozatalukkor Ukrajnába mentesülnek a forgalmi adó és a hozzáadottérték-adó kivetése alól. A kedvezmény a jelenlegi helyzet szerint egy évig, azaz 2018. december 31-ig vehető igénybe. Szakértők szerint így 17–20%-kal olcsóbban lehet áram hajtotta személygépkocsihoz jutni.

Ugyancsak 2018. január 1-jétől kezdik meg az Európai Unióból származó gépkocsik behozatali vámjának fokozatos leépítését az EU-val kötött szabadkereskedelmi megállapodás alapján. Idén a behozatali vám a motor űrtartalmától függően 5–7,3%-ot tesz ki.

Drágultak a dohánytermékek. Január 1-jétől közel 30%-os az áremelkedés. A kiskereskedelemben egy csomag cigaretta ezzel 2–7 hrivnyával kerülhet többe. Mostantól a cigarettára kivetett jövedéki adó további 20%-kal fog emelkedni évente egészen addig, míg el nem éri az európai szintet, vagyis az ezer szálankénti 90 eurót. Jelenleg Ukrajnában a jövedéki adó mértéke 20 euró ezer szálanként.

Drágul a villamos energia (és több egyéb szolgáltatás is). Az illetékes nemzeti bizottság döntése nyomán két lépésben – január 1-jétől 9,5%-kal, majd április 1-jétől további 6,1%-kal – nő a villamos energia nagybani ára. A nagybani ár emelkedése elsősorban az ipari fogyasztókat érinti, szakértők azonban nem zárják ki, hogy a drágulás idővel a lakossági fogyasztói áron is megmutatkozik. Azt is valószínűnek tartják, hogy az áram drágulásának hatására emelkedni fog az év folyamán egyes kommunális szolgáltatások díja, például többe kerül majd a vezetékes víz.

Ugyancsak januártól drágultak a vezetékes telefonszolgáltatás tarifái, átlagosan 8,3%-kal.

Nőttek a postai küldemények továbbításának díjai az Ukr­pos­tánál. A drágulás átlagosan 16%-os, a nemzetközi küldemények díja egyharmadával emelkedett.

Biometrikus határellenőrzés és vízumkönnyítések. 2018. január 1-jétől bevezették Ukrajnában a biometrikus határ­ellenőrzést a külföldi állampolgárságú és a hontalan személyek esetében.

Japán megkönnyítette a vízumhoz jutást az ukrán állampolgárok számára január 1-jétől. Hatályba lépett az év elejétől az a megállapodás, amely lehetővé teszi számunkra a vízummentes beutazást az Egyesült Arab Emírségekbe.

Kötelező lett a szelektív szemétgyűjtés. Mostantól A hulladékokról törvény értelmében tilos Ukrajnában feldolgozatlan és nem szelektíven gyűjtött háztartási hulladékot utilizálni. A törvény betartatásáról a helyi önkormányzatok végrehajtó szerveinek kell gondoskodniuk.

Nem mehet külföldre, aki nem fizeti a tartásdíjat. Petro Porosenko elnök az év első napjaiban aláírta azt a parlament által még tavaly december elején elfogadott jogszabályt, amely szigorítani hivatott a gyermektartásdíj fizetése terén felhalmozódott tartozások behajtását azoktól az adósoktól, akiknek a tartozása összességében meghaladja a tartásdíj hathavi összegét. Az új szabályozás értelmében ideiglenesen korlátozhatják az adósoknak az ország elhagyására, járművek irányítására, vadász- és pneumatikus lőfegyverek használatára vonatkozó jogát, továbbá a vadászati joguk is korlátozható lesz.

Ezt viszont egyelőre meg­úsztuk. Egy új szabály értelmében a jövőben egy személy esetében egy hónapon belül legfeljebb három, 150 euró összértékű, külföldről nemzetközi postai vagy expressz küldeményként érkező, árucikkeket tartalmazó csomag élvezne adómentességet. A negyedik küldeménytől kezdve ezekre a csomagokra 20%-os forgalmi adót, 10%-os vámot és jövedéki adót vetnének ki. Az utolsó pillanatban a jogszabály bevezetését 2018-ról 2019. január 1-jére halasztották – állítólag a végrehajtás nehézségei miatt.

(zzz)