Jár-e szubvenció a sokgyermekes kisvállalkozóknak?

2018. február 4., 13:23 , 889. szám

„Feleségemmel együtt kisvállalkozók vagyunk, három kiskorú gyermeket nevelünk. Amikor nemrég a hivatalhoz fordultam, nem kaptuk meg a szubvenciót, azt mondta az ügyintéző hölgy, hogy nem jár nekünk. Jogosan járt el a szociális osztály?”

– A konkrét eset részleteinek ismerete nélkül lehetetlen megválaszolni ezt a kérdést. Mindenekelőtt el kell érnie, hogy a szociális osztály írásban válaszoljon az ön kérelmére, azaz hivatalos dokumentumban indokolja meg az igényük elutasítását. Ha szükséges, nyújtson be újabb kérvényt a hivatalhoz, de ezúttal ragaszkodjék az írásos válaszhoz. A hivatalos levélben szereplő indoklás ismeretében lehet azután határozni a további lépésekről.

Egyébként A gyermekkor védelméről c. törvény 13. cikkelye értelmében a sokgyermekes családok a következő kedvezményekre jogosultak:

1) ötvenszázalékos kedvezmény a lakbérre 21 m2 alapterületig minden olyan családtag után, akinek az adott ház vagy lakás az állandó lakóhelye, valamint ezen felül további 10,5 m2 alapterületre;

2) ötvenszázalékos kedvezmény a kommunális szolgáltatások díjaira (gáz, áram stb.), valamint a palackos gázra a jogszabályok által megállapított normáknak megfelelően;

3) ötvenszázalékos kedvezmény a tüzelőre, ha az adott épületben nincs központi fűtés;

4) vezetékes telefon soron kívüli bevezetése és 50%-os kedvezmény az előfizetési díjra.

Ugyanez a törvénycikkely kimondja azonban, hogy a felsorolt kedvezmények abban az esetben ítélhetők meg, ha a család egy főre számított havi átlagos összjövedelme az előző hat hónapban nem haladta meg azt a jövedelemhatárt, amely szociális adókedvezményre (Податкова соціальна пільга) jogosít a miniszteri kabinet által megállapított rend szerint. Ez az összeg 2018-ban 2470 hrivnya.

hk