Agyhártya-gyulladás egy ungvári iskolában

2018. február 6., 12:50 , 890. szám

Az Ungvári Városi Tanács egészségügyi osztályának tájékoztatása szerint január 30-án három gyermeknél Neisseria meningitidis fertőzésre hasonlító tünetek léptek fel. A 12. számú középiskola 3 tanulójánál igazolódott be a fertőző agyhártya-gyulladás gyanúja.

Az esetet követően a Kárpátaljai Megyei Egészségügyi és Járványügyi Központ munkatársai komplex járványmegelőző intézkedéseket rendeltek el: lokalizálták és felszámolták a fertőzés gócpontját. A megbetegedett gyerekekkel kapcsolatba került 92 tanulótól és tanítótól, valamint 3 családtagtól vettek bakterológiai mintát. Fertőtlenítették az osztálytermeket és az iskola közös használatban lévő egyéb helyiségeit.

Az iskolában február 10-ig – a lappangási időszak befejeződéséig – korlátozták a tömegrendezvényeket, további járványmegelőző intézkedéseket – nedves takarítás, gyakori szellőztetés, baktériumölő lámpák használata – hajtanak végre naponta.

A kórházban kezelt 3 beteg állapota kielégítő. A február 5-i adatok szerint további agyhártya-gyulladásos fertőzést nem mutattak ki. Az iskolában vett 92 minta mindegyike negatív lett. A szakemberek szerint pánikra nincs ok, mivel a 10 és attól több fertőzés esetén beszélhetnénk meningococcus járványról.

(pmg.ua/R.V.)