Ungvárra látogatott az EBESZ nemzeti kisebbségi főbiztosa

2018. február 6., 20:43

Lamberto Zannier, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) nemzeti kisebbségi főbiztosa kedden, február 6-án munkalátogatásra Ungvárra utazott.

A magasrangú olasz politikus a megyeszékhelyen találkozott a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal és a Kárpátaljai Megyei Tanács vezetőivel, valamint vidékünk magyarságának képviselőivel. A nemzeti kisebbségi főbiztos feladata, hogy figyelemmel kísérje az EBESZ-térségben élő nemzeti kisebbségek helyzetét, a komolyabb etnikai válságok megelőzése érdekében csillapítsa az ezen a téren jelentkező feszültségeket.

Látogatásának egyik oka, hogy vasárnap, február 4-én reggel ismeretlen személyek gyújtópalackot dobtak a KMKSZ ungvári központi székházára. Az esetet többek között Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter is elítélte. Megbízásából úgyszintén Ungvárra látogatott Vaszil Bodnar, az ukrán külügyminiszter helyettese.

Lamberto Zannier kiemelte, hogy az EBESZ aktívan részt vesz az oktatási törvény körül kialakult nézeteltérések megvitatásának megszervezésében, hogy elkerülhetővé váljanak a probléma túlpolitizálására irányuló kísérletek. Hamarosan épp Ungváron kerül sor egy ilyen kerekasztal-megbeszélésre a nemzeti kisebbségek képviselőinek részvételével.

Hennagyij Moszkal, megyénk kormányzója felhívta a jelenlévők figyelmét az Ukrán Nemzeti Televízió és Rádiótársaság vezetősége által kidolgozott koncepcióra, amely a Kárpátalján jelenleg működő nemzetiségi szerkesztőségek bezárásával fenyeget.

Barta József, a Kárpátaljai Megyei Tanács első elnökhelyettese, a KMKSZ alelnöke szintén jelen volt a munkatárgyaláson. Lapunk tudósítójának elmondta, hogy három fontos téma került megvitatásra.

– Az egyik a politikai helyzet Kárpátalján, illetve a kisebbségek, azon belül a kárpátaljai magyarság helyzete. Az elmúlt időszak provokációs akcióinak a rezonanciái és az azzal kapcsolatos véleményünk, álláspontunk. Azonkívül beszéltünk az oktatási törvény elfogadása után kialakult helyzetről, a mi álláspontunkról és arról, hogy mi lenne a jó megoldás, hogyan kellene továbblépnünk, illetve hogy miben tud ezen a téren segíteni nekünk az EBESZ. A harmadik témakör a decentralizálás volt. Ez az egyetlen kérdés, ahol a mi véleményünk nem pontosan egyezik a kormányzóéval, az összes többit illetően hasonlóan gondolkodunk, és ez bizakodásra ad okot – összegezte a találkozón elhangzottakat Barta József.

A nap folyamán az EBESZ kisebbségi főbiztosa Magyarország Ungvári Főkonzulátusának épületében megbeszélést folytatott még Brenzovics László parlamenti képviselővel, a KMKSZ elnökével és Buhajla József ungvári magyar főkonzullal a kárpátaljai magyarság helyzetével kapcsolatban. A KMKSZ elnöke a szövetség székháza elleni Molotov-koktélos támadás kapcsán a főbiztosnak elmondta, hogy előtte hónapokig, sőt évekig folyt a magyarellenes propaganda az ukrán központi sajtótermékekben és a médiában, a kárpátaljai magyarságot negatív színben próbálták feltüntetni az ukrán közvélemény előtt. Felhívta a figyelmet arra is, hogy korábban már több hasonló atrocitás is történt Beregszászban és Ungváron is, de a vétkesek egyetlen esetben sem voltak felderítve, és nem voltak megbüntetve. Ukrajnában egyébként gyakori, hogy a jobboldali radikálisok szabálysértései felderítetlenül és büntetlenül maradnak, ami felbátorítja az elkövetőket – mutatott rá a KMKSZ elnöke.

Brenzovics László tudósítónknak elmondta, hogy tájékoztatta Lamberto Zanniert az ukrajnai oktatási törvény elfogadása után kialakult helyzetről, rámutatva arra, hogy a kisebbségi oktatás ellehetetlenítésére irányuló törekvések beleillenek abba a jelenlegi ukrány kormány jelentős része által folytatott stratégiába, amely a kisebbségi közösségek meglévő jogainak visszaszorítására irányul.

Lamberto Zannier elmondta, hogy a KMKSZ által már korábban kért ungvári EBESZ-képviselet létrehozásához szükséges a fogadó ország hozzájárulása is. Megfontolják egy kárpátaljai központ kialakításának a lehetőségét, addig is utasítja ukrajnai munkatársait, hogy nagyobb figyelmet fordítsanak a kárpátaljai helyzetre. Jelenleg az EBESZ regionális kirendeltsége a kizárólag ukránok által lakott Ivano-Frankivszkban működik, nem a soknemzetiségű Kárpátalján.

A megbeszélés résztvevői reményüket fejezték ki, hogy ez a konfliktus tárgyalások útján megfelelően rendeződik majd, és atrocitásokra nem kerül sor.

R.V./B.Zs.