A miniszter másként látja az oktatási törvény nyelvi rendelkezéseiről tervezett konzultáció elmaradásának okait, mint a magyar kisebbség

2018. február 14., 17:51

A magyar kisebbség képviselői közölték, hogy nem vesznek részt az oktatás nyelvéről február 14-ére tervezett konzultációkon – jelentette ki Lilija Hrinevics ukrán oktatási miniszter a kormány szerdai ülésén, amelyről a Jevropejszka Pravda számol be. Az MTI-nek nyilatkozó Brenzovics László parlamenti képviselő, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke szerint viszont a minisztérium nem az oktatási törvény 7., az oktatás nyelvéről rendelkező cikkelyéről akart tárgyalni a magyarság képviselőivel.

Hrinevics jelezte, a kisebbség képviselőivel tervezett találkozó az oktatási törvény nyelvi normájával összefüggő válságból kivezető utak keresését szolgálta volna.

„Konzultációt folytatunk a magyar közösséggel. Már voltak találkozók Beregszászban, Ungváron és Kijevben” – emlékeztetett.

A következő, kulcsfontosságú fordulóra február 14-én került volna sor – írja a Jevropejszka Pravda.

„Ma folytatódniuk kellett volna a konzultációknak, de a magyar közösség vezetői közölték, hogy nem vesznek részt ezeken az Opozicijnij Bloknak az Alkotmánybírósághoz benyújtott beadványa miatt” – idézi a portál a tárcavezetőt.

A Jevropejszka Pravda szerint forrásaik az Oktatási és Tudományos Minisztériumban megerősítették, a tervezett konzultációk előtt a nyelvkérdéssel foglalkozó mindhárom kisebbségi szervezet egyszerre tudatta, hogy nem vesznek részt a találkozón.

„A folyamat késleltetését látjuk” – tette hozzá Hrinevics.

Ugyanakkor Brenzovics László parlamenti képviselő, a KMKSZ elnöke kedden a következőket mondta a találkozó elmaradásáról az MTI-nek: „Örvendetes, hogy megállapodás született a konzultációk megkezdéséről a kárpátaljai magyar közösség képviselői és a kijevi oktatási tárca között, de minket váratlanul ért, hogy a minisztérium nem a hatályban lévő oktatási törvény 7. cikkéről akar tárgyalni velünk, hanem megküldték nekünk az általános középiskolai oktatásról szóló, előkészületben lévő törvény tervezetének nyelvhasználatra vonatkozó részét. A meglátásunk szerint a tervezett új szabályozás semmilyen előrelépést nem tartalmaz az oktatási törvény vonatkozó passzusához képest” – tette hozzá.

Kiemelte: „Ahhoz, hogy érdemben tudjunk tárgyalni a minisztériummal, alapos elemzésre és előzetes konzultációkra van szükségünk, ráadásul nem ismerjük a törvénytervezet teljes szövegét, s az abból kiragadott rész nem szolgálhatott volna alapul érdemi egyeztetéshez. Mindazonáltal továbbra is készen állunk a tárgyalásokra, tanulmányozzuk a hozzánk eljuttatott dokumentumot, és várjuk a jogszabálytervezet teljes szövegét, amelynek a megismerése után kialakítjuk az álláspontunkat, majd jelezni fogjuk a minisztériumnak, amikor a konzultációk elkezdhetők – fejtette ki. – Azonban nem várhatja el senki tőlünk, kárpátaljai magyaroktól, hogy szerzett jogainkat feladjuk” – mutatott rá Brenzovics László.

Az MTI emlékeztet, hogy Magyar Levente, Magyarország külgazdasági és külügyminiszter-helyettese, parlamenti államtitkára és Vaszil Bodnar ukrán külügyminiszter-helyettes múlt heti ungvári tárgyalásukon állapodtak meg arról, hogy a kárpátaljai magyar közösség vezetői február 14-én tárgyalásokat kezdenek Kijevben Lilija Hrinevics oktatási miniszterrel az ukrán parlament által szeptemberben elfogadott oktatási törvény alkalmazásáról.

(eurointegration.com.ua/MTI/Kárpátalja)