Lakhat az unoka a nagymama házában?

2018. március 19., 11:34 , 895. szám

„Valaha együtt éltünk a nagymamával és édesanyámmal abban a szép családi házban, amelyet még a megboldogult nagyapa épített. Édesapám sok évvel ezelőtt elvált édesanyámtól, elhagyott bennünket. Úgy alakult az életem, hogy elkerültem otthonról. Később, a nagymama halála után viszont hiába akartam hazaköltözni, anyám, akivel időközben összevesztünk, látni se akar, pedig egyedül nevelem a lányom, és albérletben lakunk. Jogában áll kitiltani engem a családi otthonból az édesanyámnak? Amennyire tudom, a nagymama nem hagyott végrendeletet, anyám pedig, aki az utóbbi években búskomorságba esett, máig nem tett semmit, hogy a saját nevére írassa a házat.”

– A Polgári törvénykönyv (Ptk.) értelmében, végrendelet hiányában törvény szerinti öröklésről beszélünk. A Ptk. 1258. cikkelye alapján az arra jogosultak az öröklési rendnek megfelelően nyernek jogot a hagyatékra. Az önök esetében első körben az édesanyja és – amennyiben vannak – az ő testvérei öröklik a házat.

Unokaként csak akkor lett volna jogosult részesedni az örökségből, ha édesanyja a nagymama előtt távozik az élők sorából, vagy amennyiben az öröklésre jogosultak közjegyző által hitelesített dokumentumban állapodnak meg arról, hogy önt az örökösök körébe emelik. A bíróságnak is jogában áll az unokát az örökösök közé emelni, amennyiben bizonyítja, hogy életében támogatta az örökhagyó nagymamát.

Ha jól értettem levelét, édesanyja és a nagymama a hagyaték megnyílásának pillanatában egy háztartásban éltek, ezért a törvény akkor is úgy tekinti, hogy édesanyja elfogadta az örökséget, ha nem tett ezért semmit, vagyis ha a nagymama halála után nem kereste fel a közjegyzőt, és nem nyilatkozott előtte a hagyaték elfogadásáról.

A fentiekre való tekintettel ön csak abban az esetben jogosult édesanyja hozzájárulása nélkül a családi házban élni, ha oda van bejelentve. Ugyancsak jogot formálhat az ottlakásra, ha rokkant vagy más okból munkaképtelen, mivel ilyenkor az anya köteles gondoskodni nagykorú gyermekéről is. Megjegyzendő ugyanakkor, hogy édesanyja adott esetben kezdeményezheti a bíróságon az ön lakhelybejelentésének megszüntetését, amennyiben egy évnél hosszabb ideig méltánylandó ok nélkül nem lakott a házban.

hk