Nemzetközi tudományos konferencia a Rákóczi-főiskolán

Multikulturalizmus és diverzitás a XXI. században

2018. április 4., 11:46 , 898. szám

A XIII. Rákóczi-napok rendezvénysorozat keretében Multikulturalizmus és diverzitás a XXI. században címmel rendezett nemzetközi tudományos konferenciát a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Filológia Tanszéke és az Ungvári Nemzeti Egyetem Történelem és Nemzetközi Kapcsolatok Karának Multikulturális Oktatás és Fordítás Tanszéke. A március 27–28-án lebonyolított tudományos fórumra több szomszédos országból és távolabbi országokból is érkeztek előadók a beregszászi Rákóczi-főiskolára.

A konferencia vendégeit Bárány Béla, a Rákóczi-főiskola tanára köszöntötte az Esztergom teremben megtartott ünnepélyes megnyitón. Üdvözölte továbbá az aktuális tudományos kérdéseket megvitató szakembereket dr. Orosz Ildikó, a Rákóczi-főiskola rektora, Lengyel Miroszláva, az Ungvári Nemzeti Egyetem rektorhelyettese, Bocskor Andrea, európai parlamenti képviselő, Ivan Vovkanics, az Ungvári Nemzeti Egyetem Történelem és Nemzetközi Kapcsolatok Karának dékánja, Szerhij Usztics, az Ungvári Nemzeti Egyetem Nemzetközi Tanulmányok és Társadalmi Kommunikáció Tanszékének vezetője, valamint Brenzovics László parlamenti képviselő, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Jótékonysági Alapítvány elnöke. Brenzovics László beszédében szimbolikus jelentőségűnek nevezte a konferenciát amiatt, hogy a Rákóczi-főiskola és az Ungvári Nemzeti Egyetem együttműködésében valósul meg, illetve amiatt is, mert egy olyan kérdést vizsgálnak meg, amely ma Ukrajnában nagyon aktuális: a nyelvi kérdést, a többnyelvűség lehetőségét.

A konferencia előadói között a tudományos intézmények munkatársai és kutatói, a felsőoktatásban tevékenykedő oktatók, illetve a PhD és Mester (Magiszter) képzési szinten tanulmányokat folytató hallgatók tartottak előadásokat az idegennyelv-tanítás tapasztalatairól például kétnyelvű környezetben, valamint a multikulturális oktatás és idegen nyelvek oktatása, az alkalmazott és oktatási nyelvészet, a nyelvpolitika és nyelvértelmezés, nyelvi tájkép kérdéseit elemezték az előadók.

Badó Zsolt