A jogfosztásra Magyarország építkezéssel válaszol

Újabb öt felújított óvodát adtak át

2018. április 18., 14:12 , 901. szám

A magyar kormány Kárpát-medencei óvodafejlesztési programjának keretében újabb öt magyar óvoda teljes körű felújítása fejeződött be Beregszászban és a Beregszászi járásban, amelyeket április 18-án adtak át ünnepélyesen. Sárosoroszi, Kígyós, Macsola, valamint a Beregszászi 17. és 4. Számú Óvodák felújítása a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) irányításával valósult meg.

A Sárosoroszi Oktatási-Nevelési Komplexumban tartott sajtótájékoztatón dr. Grezsa István kormánybiztos elmondta, a most átadott öt óvodával együtt már harmincat adtak át a magyar kormányzati pénzből felújításra kerülő 130 kárpátaljai óvodából. Ezek közül 103 magyar óvoda, a többi pedig olyan ukrán óvoda, ahol magyar csoportot is indítottak. Továbbá az óvodaprogram két üteme alatt 31 új óvoda építését is tervezik, azok közül is van már olyan, amelyik elkészült. Az egész Kárpát-medencére kiterjedő program keretében 4,5 milliárd forintot költ kárpátaljai óvodákra a magyar kormány, együttműködésben a KMPSZ-szel, valamint a történelmi egyházakkal. Ezenkívül az óvodák egy Mesefának keresztelt multimédiás eszközt és egy Magyar sarok készségfejlesztő játékcsomagot is kapnak, valamint egy kiterjedt továbbképzési rendszert is működtetnek az óvodapedagógusok számára.

A kormánybiztos az alkalmat kihasználva köszönetet mondott minden kárpátaljai honfitársának azért, hogy szavazatával támogatta a nemzeti-polgári kormány újraválasztását. Hangsúlyozta: „Igyekszünk meghálálni ezt a bizalmat.” Egyúttal köszönetet mondott Kárpátalja vezetőinek és külön Hennagyij Moszkal kormányzónak azért, hogy sikerült a választások zavartalan lebonyolítását biztosítani, ami a kormánybiztos szerint mindenképpen a bizalom irányába tett lépésként értékelendő.

Dr. Grezsa István egyúttal bejelentette, hogy az óvodaprogram tapasztalataira alapozva, a megnövekedett magyar óvodáslétszám miatt hozzákezdenek a magyar kisiskolák felújításához is.

Dr. Orosz Ildikó, az óvodák felújítását irányító Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) elnöke köszönetet mondott a magyar kormány nagyvonalú támogatásáért, valamint a Beregszászi járás vezetőinek is együttműködésükért és hozzájárulásukért, hogy a fenntartásukban lévő intézményeket felújíthatták. Elmondta, hogy a program keretében a KMPSZ által vállalt feladatokat júniusra biztosan befejezik. 24 óvodát adtak át eddig, és 19 óvoda vár átadásra. Van még nyolc nagy projektjük, illetve vásároltak is épületeket olyan kárpátaljai településeken, ahol vagy nem volt eddig magyar óvoda, vagy a meglévő épületeket már nem lehetett felújítani. Ezek közül kiemelte, hogy a Beregszászi járásban Bakosban szeretnének magyar óvodát nyitni, illetve az ungvári járási Eszenyben szeretnének építeni egy teljesen új óvodát, de épületet vásároltak Taracközön, Nagybereznán és Szerednyén is, ahol ugyancsak magyar óvodákat fognak majd nyitni. Az infrastruktúra korszerűsítésén és felújításán túl módszertani csomagokkal is segítik az óvodapedagógusok munkáját, illetve elektronikai eszközökkel és hasznos digitális tartalmakkal.

A sárosoroszi példa alapján Orosz Ildikó elmondta, hogy felmérték a demográfiai helyzetet a településeken, és a szovjet megalománia jegyében épült, a szükségesnél nagyobb ingatlanok felújítása helyett kezdeményezték az óvodák és az iskolák összevonását. Ez történt Sárosorosziban is, ahol a helyi általános iskola és óvoda összevonásával jött létre a Sárosoroszi Oktatási-Nevelési Komplexum az iskola épületében. Az elnök asszony a hasonló egyesüléseket szükségszerűnek nevezte a sok bajt okozó oktatási törvény gazdasági szigorításai miatt. Már szeptembertől életbe lépett az a határozat, hogy a költségvetésből csak azok az iskolák kapják meg a teljes támogatást, ahol faluhelyen húsz, városokban huszonöt beiskolázott gyerek van. Más helyeken csak akkor indulhat osztály, ha az önkormányzat a hiányzó költségvetési tételt hozzáteszi. Ez a mai gazdasági helyzetben iskolabezárási hullámot okozhat.

Orosz Ildikó, reagálva Ukrajna oktatási miniszterének a nyilatkozatára, mely szerint a KMPSZ és a magyar közösség nem kompromisszumkész az együttműködésben, hangsúlyozta, hogy a miniszterhelyettes egy hónappal ezelőtti kárpátaljai látogatásán a két fél ismertette az álláspontját. Az ukrán kormány kapott egy egyértelmű iránymutatást a Velencei Bizottságtól, amelynek vannak olyan fontos pontjai, amelyekről az ukrán média nem is tájékoztatta a közvéleményt. Például arról, hogy a törvénnyel nem lehet kisebbségi jogokat sérteni, annak életbeléptetésének az időtartamát meg kell hosszabbítani, illetve a magán- és alapítványi intézményekre a korlátozások nem vonatkozhatnak. A minisztérium ennek megfelelően már tett bizonyos lépéseket, amelyeket a magyar szervezetek üdvözöltek. Ugyanakkor ez egyelőre csak egy kezdeményezés a kormány részéről, amit a parlamentnek jóvá kell hagynia. Amennyiben ezt a Verhovna Rada megszavazza, akkor lesz értelme érdemi vitát folytatni a törvény végrehajtási utasításaival kapcsolatban, addig nincs. Tehát nem a KMPSZ-nél és a magyar társadalmi szervezeteknél pattog a labda.

Grezsa István hozzáfűzte: „Nem változik a magyar álláspont, a jogfosztásra építkezéssel válaszolunk. Magyarország külügyminisztere világosan elmondta, hogy most már jogi garanciákra várunk a sok mellé- és félrebeszélést követően.”

Sebi Attila, a Sárosoroszi Oktatási-Nevelési Komplexum igazgatója köszönetet mondott az épület felújításáért. Elhangzott, hogy az 1998–2001-es árvizek után az elvándorlások miatt a falu lakossága igen lecsökkent. Az 1986-ban épült kétcsoportos óvodaépület nagy része kihasználatlanná vált, felújítása indokolatlanul nagy költséggel járt volna, így az a döntés született, hogy összevonják a helyi általános iskolával, és az iskola egyik szárnyában kialakítanak egy óvodai csoport, 23 gyermek számára egy minden igényt kielégítő óvodai szárnyat.

A felújítás során lecserélték az épület tetőszerkezetét, felújították az óvodai csoportnak átadott termeket, korszerűsítették a fűtésrendszert, a konyhát, kicserélve annak berendezéseit, új illemhelyeket alakítottak ki, és kicserélték a belső nyílászárókat is. Felújították a tornaterem padlózatát, lecsempézték a folyosókat, a járdákat térkövezték, és új kerítést is kapott az óvaodai rész. Mindezt 1 582 269 hrivnyával támogatta a magyar állam.

Az átadási ünnepségen a sajtótájékoztatón megszólalókon kívül jelen volt Buhajla József ungvári és Szilágyi Mátyás beregszászi magyar főkonzul, Sin József, a Beregszászi Járási Tanács és a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezet (BKSZ) elnöke, valamint Petruska István, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal vezetője, Simon Gyöngyi, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal Oktatási Osztályának vezetője, Gyurkó Miklós, Sárosoroszi polgármestere, Hiába András, a KMKSZ helyi alapszervezetének elnöke, valamint az óvoda és az iskola munkatársai. A táblák leleplezését követően az óvodások kis műsorral mondtak köszönetet a szép új óvodáért. Az ünnepi műsor végén Orosz Ildikótól Mesefát, Grezsa Istvántól játékokat kaptak.

Az átadási ünnepségen részt vevők Kígyósra utaztak, ahol az ottani óvodai-iskolai komplexum előtt László Magdolna, a helyi községi tanács jegyzője, Iván Gusztáv református lelkész, Kész Elemér, a KMKSZ helyi alapszervezetének elnöke és Vass Ottó, a Beregszászi Járási Tanács KMKSZ-frakció­jának vezetője várta a vendégeket, kiegészülve Erdei Péter beregszászi vezető konzullal és az óvoda munkatársaival, valamint szülőkkel. Kígyóson korábban a református parókia épületében működött az óvoda, de átköltözött mindkét csoport a helyi általános iskola épületébe. A Kárpát-medencei óvodafelújítási program keretében sikerült az oktatási intézmény épületét teljes körűen felújítani. Kicserélték a nyílászárókat, megtörtént az épület külső hőszigetelése, homlokzatának felújítása. Befejezték a fűtésrendszer kialakítását, a termeket kifestették, a padlózatot kicserélték. Felújították a konyhát, kicserélték annak berendezését és az intézmény bútorait is. Mindezt 1 818 118 hrivnya értékben.

Beregszászban a 17. számú óvodát 1990-ben alakították át bentlakásos roma óvodává, amelyben 2011-től két vegyes korosztályú csoport van, jelenleg 42 gyermeket nevelnek ott. Az anyaországi támogatásnak köszönhetően sikerült az intézmény épületét teljes körűen felújítani összesen 1 543 512 hrivnya értékben.

Az átadóünnepségen jelen volt Grezsa István kormánybiztos, Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke, Szilágyi Mátyás beregszászi főkonzul és Beke Mihály első beosztott konzul, Miklós Ferenc, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara általános alelnöke, Sin József, a Beregszászi Járási Tanács és a KMKSZ BKSZ elnöke, Molnár D. István, a KMKSZ Beregszászi Alapszervezetének elnöke és Babják Edit, a Beregszászi Városi Oktatási Osztály vezetője.

A roma gyerekek ügyesen táncoltak, magyarul és cigányul is énekeltek, megköszönve a felújított óvodájukat és az Orosz Ildikótól és Grezsa István kormánybiztostól kapott ajándékokat. Az átadóünnepségen ott voltak a NEEKA Alapítvány képviselői is, Pirchak Albert, az alapítvány ukrajnai igazgatója, valamint Rácz Ferenc és Rácz Anikó, az alapítvány magyarországi képviselői, akik rendszeresen támogatják a beregszászi roma óvoda neveltjeit, ezúttal is hoztak a számukra ajándékokat.

Ugyancsak április 18-án adták át ünnepélyesen a Beregszászi 4. Számú Óvodát, amelyben jelenleg egy magyar és egy ukrán vegyes korosztályú csoport működik. A magyar csoportnak 30, az ukránnak 24 növendéke van. Mindkét csoportban egy dada és négy óvónő dolgozik. Az épület teljes körű felújítása során megújult annak tetőszerkezete, szigetelték a homlokzatot és kicserélték a nyílászárókat. A falak belső festése és a padlózat cseréje mellett korszerűsítették a vizes­blok­kokat, felújították a konyhát, térkövezték a járdát, valamint új bútorokkal és egy kerti pavilonnal is gazdagodott az intézmény. Mindezt 2 183 685 hrivnyával támogatta a magyar állam.

Az ötödik óvodát a Beregszásszal szomszédos Macsolán adták át, amelynek 110 évvel ezelőtt iskolának és tanítói lakásnak épült épületében kis-, középső és nagycsoport is várja a gyerekeket. A magyar óvodába 55 növendék jár jelenleg, akik neveléséről és kényelméről 15 dolgozó gondoskodik. A mostani program keretében átfedték az épületet, kicserélték az elektromos hálózatot, megújult a külső homlokzat és a termek is belülről, valamint az illemhelyek. Felújították a konyhát is, kicserélve berendezéseit, kicserélték a belső nyílászárókat, a folyosókat lecsempézték, a járdákat térkövezték és még új bútorokat is vásároltak a 2 040 757 hrivnyás támogatásból.

A óvodaátadások folytatódnak a következő időszakban  is – tudtuk meg Orosz Ildikótól, aki elmondta, hogy hamarosan 20 újabb kárpátaljai magyar óvodaépület felújítása készül el az anyaország támogatási programjának köszönhetően.

Badó Zsolt