Kaphat-e biometrikus útlevelet büntetett elő­életű személy?

2018. április 22., 11:32 , 900. szám

„Nemrég szabadultam amnesztiával az egyik büntetés-végrehajtási intézményből hátralévő büntetésem teljes eltörlésével. Igényelhetek így biometrikus útlevelet? Ha igen, mi szükséges ehhez?”

– A Büntetőtörvénykönyv (Btk.) 86. cikkelye értelmében a bűncselekmény elkövetéséért elítélt személyek, illetve azok, akiknek az ügyét a bíróság tárgyalta, ám ítéletük nem emelkedett törvényerőre, részben vagy teljes egészében mentesülhetnek a büntetésük letöltése alól. A Btk. 88. cikkelyének 3. pontja kimondja, hogy azok a személyek, akiket a bíróság büntetés kiszabása nélkül ítélt el, vagy mentesített a büntetés letöltése alól, illetve azok, akik letöltötték büntetésüket olyan cselekményekért, amelyek büntethetőségét a törvény megszüntette, büntetlen előéletűeknek tekintendők. Ily módon ön a törvény értelmében büntetlen előéletűnek minősül, s így jogában áll biometrikus útlevelet igényelni.

Az útlevél igényléséhez szüksége lesz:

– a személyi igazolványára (az eredeti dokumentum mellett két másolatra is);

– az úgynevezett identifikációs kódjára (az eredetire és egy másolatra);

– igazolásra a hadkiegészítő parancsnokságtól, vagy a katonakönyvére (ha nem múlt el még 25 éves).

Amennyiben korábban volt már útlevele, azt az új dokumentum igénylésekor leadhatja, de meg is tarthatja az új típusú úti okmány kiadásáig.

Be kell fizetnie a megjelölt számlára az igényléshez szükséges nyomtatványok és az útlevél kiadásával kapcsolatos szolgáltatások díját. A számla és a felsorolt okmányok birtokában fel kell keresnie az Állami Migrációs Szolgálat lakóhelye szerint illetékes osztályát, ahol kérvényben igényelnie kell az útlevél kiadását.

hk