Jó dolog beregszászinak lenni!

Alapításának 955. évfordulóját ünnepelte Beregszász városa

2018. május 28., 13:41 , 906. szám

Május 25–27. között ünnepelte alapításának 955. évfordulóját Kárpátalja egyik legjelentősebb magyar kulturális központja, az 1063-ban Lampert herceg által alapított város, Beregszász.

A Beregszászi városnapok ünnepélyes megnyitója a város központjában, a Kossuth téren került megrendezésre, amelyet megtisztelt jelenlétével Hennagyij Moszkal, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal elnöke, Brenzovics László, az ukrán parlament képviselője, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, Zubánics László, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnöke, Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Megyei Tanács képviselője, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke, Szilágyi Mátyás beregszászi magyar főkonzul, Tilki Attila magyar országgyűlési képviselő, Kiss András, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés képviselője, Petro Hricik, a Kárpátaljai Megyei Tanács alelnöke, Péter Csaba, a Kárpátaljai Megyei Tanács képviselője, Petruska István, a Beregszászi Járási Közigazgatási Hivatal elnöke, Sin József, a Beregszászi Járási Tanács és a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke, Gajdos István, Beregszász korábbi polgármestere, Olekszandr Bilak, Ungvár alpolgármestere, valamint külföldi települések polgármesterei, képviselői.

Elsőként Babják Zoltán, Beregszász megyei jogú város polgármestere köszöntötte az ünneplőket magyar és ukrán nyelven. „Beregszász számos eseménynek volt tanúja közel ezeréves történelme alatt, elnyerve jelenlegi városképét a századok során. Ennek eredményeként alakult ki egyedi, utánozhatatlan bája, vonzereje, amelyet különleges építészete, hagyományai, természeti kincsei, a számos kultúra és nemzetiség ötvözete kölcsönöz neki” – mondta a város polgármestere, aki kellemes ünneplést kívánt a városba látogatóknak.

A meghívott vendégek közül elsőként Hennagyij Moszkal kormányzó köszöntötte az ünneplőket, aki először magyar nyelven szólt a közönséghez: „Kedves Beregszász lakói! Őszintén gratulálok a gyönyörű városnapon. Beregszász példaképe a népek közötti megértésnek, és lakhelye a toleranciának.” A kormányzó úr hozzátette, hogy az emberek közötti esetleges viszályt elítéli és nem támogatja, s csak jólétet és boldogságot kíván a város lakóinak.

Brenzovics László köszöntőjében elmondta, hogy Beregszász egy egyre szépülő város, amely közel ezeréves történelme során nagyon sok dolgot megélt, s aki a városba érkezik, az láthat egyfajta pezsgést. Az elnök úr azt kívánja, hogy a város fejlődése továbbra is töretlen legyen, „s ezen fejlődés során őrizzük meg azt, ami a legfontosabb: a békét, a stabilitást és a nyugalmat; hiszen ebben a soknemzetiségű városban ez létünk és a város fejlődésének az alapja”.

Köszöntötte a jelenlévőket Zubánics László is, aki felidézte Beregszász történelmét 32 nemzedékre visszamenőleg, amikor a hegyek lábánál létrehozták az első vadásztelepülést. Az elmúlt fél évszázad a tanúja annak, hogy ez a város a legnehezebb körülményekben is újra és újra talpra tud állni.

Köszöntőbeszédet mondott Orosz Ildikó: „Hogy itt vagyunk 955 éve, az azt jelenti, hogy elődeink szeretettel, békében építették a várost maguknak.” Az, hogy a város fiatalokkal van tele, pedig azt jelenti, hogy ma is élet van benne. Beregszász születésnapja alkalmából pedig azt kívánta, hogy az élet, a fiatalság az elkövetkezendő ezer évben is maradjon meg.

Tilki Attila a megnyitó elején elhangzott Tavaszi szél vizet áraszt című magyar népdal sorait idézte fel, amely a tavaszról, a szerelemről, az összetartozásról szól. „Ahogyan összetartoztunk akkor is, amikor Rákóczi a városban zászlót bontott, úgy most is összetartozunk” – hangsúlyozta a képviselő úr. Szilágyi Mátyás köszöntőbeszédében szintén kiemelte, hogy Beregszász városa olyan település, ahol békében él együtt több kultúra, több nemzetiség. Beregszász híres kitartásáról, ragaszkodásáról, történelmi egyházaik melletti, azaz hitük melletti kitartásáról, az itt élők édes anyanyelvükhöz való ragaszkodása pedig példaértékű.

A köszöntőket a városi iskolák felvonulása és bemutatkozása követte: a Beregszászi Kodály Zoltán Művészeti Iskola, a Beregszászi Ukrán Gimnázium, az 1. Sz. Középiskola, a 3. Sz. Zrínyi Ilona Középiskola, a 4. Sz. Kossuth Lajos Középiskola, az 5. Sz. Tarasz Hrihorovics Sevcsenko Középiskola, a 6. Sz. Horváth Anna Általános Iskola, a 7. Sz. Általános Iskola, a 9. Sz. Általános Iskola, a 10. Sz. Középiskola és a Beregszászi Szakszolgáltatási Líceum vonult végig a főtéren.

A Beregszászi városnapok keretében az érdeklődőket színes programokkal várták: barangolhattak a város központján kialakított háromnapos utcai kirakodóvásár különböző standjai között, ahol többek között a mesterségek utcáján kézműves-foglalkozásokat próbálhattak ki (ami a Pro Cultura Subcarpathica (PCS) civil szervezet közreműködésével valósult meg), a hagyományos ételek és borok ihlette kulináris élménnyel gazdagodhattak. Május 25-én betekinthettek a város oktatási intézményeinek és a népi együttesek koncertprogramjába, a PCS szervezésében utcai táncházon és Rúzsa Magdi koncertjén vehettek részt a városba érkezők, amit tűzijáték és retrodiszkó követett. Május 26-án a beregszászi alkotói kollektívák szórakoztatták a közönséget, a délután folyamán pedig sor került a Strongman versenyre, Ukrajna páros bajnokságára és annak díjkiosztó ünnepségére. Este az Atasz tánccsoport, majd a Pincés Angelina & company vették uralmuk alá a színpadot. A focirajongók örömére a színpad kivetítőjén az európai labdarúgó klubcsapatok legnagyobb tornájának, az UEFA Bajnokok Ligájának a döntőjét, a Real Madrid–Liverpool mérkőzést közvetítették. Vasárnap a sport került főszerepbe, ugyanis különböző helyszíneken streetballbajnokság és kispályás labdarúgókupa, asztalitenisz-torna, sakkverseny, ifjúsági kötöttfogású birkózóbajnokság, valamint ifjúsági labdarúgótorna került megrendezésre.

Báder Alexandra