Street art stílusban díszítették Ungvár központját

2018. május 28., 16:07

A napokban megrendezésre került SzlobodaKult fesztivál keretében több sreet art stílusban készített alkotás jelent meg a megyeszékhely központi részében.

A street art, azaz szószerint: utcaművészet, jellegzetesen urbánus (városi) képzőművészet. A '90-es években elterjedt köztéri művészetnek nincs külön magyar neve. Egyik ága a graffiti, de nem tévesztendő össze vele. Street art ugyanis az egyedi (nem kereskedelmi célú) poszter, különféle mintázatok, még domborművek, installációk is. Alkotójuk a graffitivel ellentétben általában ismert művész. Ezek a képek a városi házfalakon és egyéb felületeken jelennek meg megrendelésre, de legalábbis engedélyezve. Jellegzetességük továbbá a humor, az irónia, a könnyen érthető mondanivaló.

A Hamlett művésznevű festő Harkivból érkezett. II. évfolyamos kora óta foglalkozik ezzel az izgalmas, innovatív stílusirányzattal. Célja nem csupán színt vinni a városok szürkeségébe, de gondolatokat is tolmácsolni. Úgy véli, hogy a szép, szellemes falfestmény gyönyörködtet és elgondolkodtat, s mellesleg öltözteti a csupasz falakat.

(pmg.ua/RV)