„Gyökerek és szárnyak”

Megyei KMKSZ-gyermeknap Csapon

2018. május 30., 17:05 , 906. szám

Lábbábos, kézműveskedés, állatsimogató, foci, sportjátékok és tűzoltó-bemutató is várta a gyerekeket a KMKSZ csapi gyermeknapján, május utolsó vasárnapján. De a támogatóknak köszönhetően jutányos áron ülhettek fel a gyerekek a körhintára, lecsúszhattak az óriáscsúszdán, ugrálhattak a trambulinon, és nem maradt el az ungvári magyar főkonzulátus hagyományos lufiosztása sem.

A gyermeknapok hagyományos helyszínén, a Csapi 2. Számú Széchenyi István Középiskola udvarán a főszervező Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének, valamint helyi alapszervezetének az elnöke nyitotta meg a XII. Csapi Nemzetközi Gyermeknapot, amely idén a KMKSZ központi gyermeknapi rendezvénye is volt egyben. Az elnök asszony külön megköszönte a rendezvény összes támogatójának a segítségét, illetve a rendező-szervező csapat minden egyes tagjának munkáját.

A rendezvényt támogató ungvári főkonzulátus képviseletében Gara Katalin vezető konzul köszöntötte a jelenlévőket, Goethe-t idézve hangsúlyozta: „»A legtöbb, amit gyerekeinknek adhatunk, gyökerek és szárnyak.« Fontosak a gyökerek a hagyományok, a kultúra, az értékrend vonatkozásában, amire ugyancsak hangsúlyt fektet ez a gyereknap, ugyanakkor a szárnyakat, a könnyedséget, a derűt, a gondtalan gyerekkort is igyekszik szolgálni ez a rendezvény. Mennyivel szebb lenne a világ, ha mindenkinek boldog, kiegyensúlyozott gyerekkora lenne!” – jegyezte meg Gara Katalin.

Barta József, a KMKSZ és a Kárpátaljai Megyei Tanács alelnöke hangsúlyozta, hogy a Nemzetközi Gyermeknap egy különleges ünnepnap, amelyet szerte a világon megünnepelnek már több mint száz éve. „Itt, Ukrajnában 1998 óta ünnepeljük június 1-jén, mégpedig azzal a céllal, hogy felhívjuk a figyelmet a gyermekek helyzetére és jogaira. Szövetségünk már évek óta különböző helyszíneken színvonalas, érdekes rendezvényekkel méltatja ezt a napot. Kezdetben a megyei szintű rendezvény mindig itt volt Csapon, aztán átkerült más helyszínekre, Nagyszőlősre, Beregszászba, Viskre, és most visszajött ismét Csapra” – emlékeztetett a KMKSZ alelnöke.

Molnár László, a KMKSZ kulturális titkára elmondta: „Én gyakorló szülőként tudom, hogy nekünk szinte minden napunk a gyerekeink körül forog. Mégis kell, hogy legyen egy ilyen nap, amikor külön megünnepeljük őket, amikor egy picivel talán több időt töltünk velük, igyekszünk a kedvenc ételüket megfőzni, és egy kicsit a kedvükben járni. Ilyenkor nemcsak a gyerekeket, hanem a jövőnket is ünnepeljük, hisz a gyerekekből felnőttek lesznek, nemzetünk újabb és újabb cselekvő generációja.”

Maha László, a házigazda iskola igazgatója köszönetet mondott a gyermeknap megszervezéséért a KMKSZ Csapi Alapszervezetének, mert mint fogalmazott: „Ha nem lenne ez a szervezet, akkor valószínűleg ez a gyermeknap sem lenne.” Majd minden gyermeknek, szülőnek és nagyszülőnek jó szórakozást kívánt.

A gyereknap programja a helyi iskola tanulóiból álló Harmónia énekegyüttes és a Jácint táncegyüttes kis- és nagycsoportjának fellépésével vette kezdetét, illetve magyar néptáncot láthattak a csapi Kökény Néptáncegyüttes előadásában.

A gyerekek mindannyian kaptak egy a levegőnél könnyebb gázzal töltött lufit Gara Katalin konzul asszonytól, majd mint minden éven, idén is nagyon sok gyerek akarta kipróbálni az agyag­edény-készítést, a korongozást, amiben id. Hidi Endre keramikusművész volt a segítségükre. A lányokat szőni tanította a benei Bábel Zsuzsa, Aniczka Csilla pedig horgolni. Molnár Tünde tanárnőtől festeni, rajzolni tanultak, Daskovszkaja Szabinától origamizni, Sütő Máriá­tól quillingezni és hulladék­anyagokat megmunkálni, Bátori Mária pedig a fonás rejtelmeire oktatta a gyerekeket. Balogh Kohutics Mariannával lehetett dekupázsolni, Daskovszkaja Szabinával origamizni, de a legnépszerűbb ezúttal is az arcfestés és a tetoválásra emlékeztető testfestés volt. A lelkes gyerekek arcára és bőrére Molnár Dániel, Molnár Henrietta, Szabó Annamária, Szabó Klaudia, Dzsurinec Alexandra, Palkó Vivien, Misák Bernadett, Hudák Márk, Szaniszló Gábor, Kozma Júlia, Szamia Melinda, Vecsorinszka Angéla és Kovács Gergő pingált különböző mintákat.

Közben dr. Szabó Erika főorvos asszony közel száz szülőnek és nagyszülőnek mérte meg ingyenesen a vérnyomását és vércukorszintjét.

A kisebb gyerekek a Komonyi Szvetlána és Hurik Ilona vezette ügyességi vetélkedőkön mérhették össze tudásukat, Szaniszló Marianna és Bereczky Margaréta szervezésében idén is volt aszfaltrajzverseny.

Az Orbán Erik és Magyar György által szervezett állatsimogató sztárja ezúttal egy kis róka volt a bárányok és a kis nyuszik mellett. A csapi és a környékbeli gyerekek megmagyarázhatatlan vonzalmat éreznek a tűzoltóautók iránt, szinte mindannyian ott álltak a helyi tűzoltók bemutatóján, sokan még attól sem ijedtek meg, hogy vizesek lesznek, majd mindenki beülhetett a tűzoltóautóba, amelynek még a szirénája is megszólalt.

Az ifjúsági focitorna Kulcsár Attila és Kovács Géza irányításával zajlott le a csapi iskolások és a tiszaásványiak részvételével. A 6–7. osztályosok között Krisztián Lahita, a Csapi 1. Számú Középiskola tanulója lett a gólkirály, a 8–9. osztályosok között pedig Matyi Viktor, a magyar iskola tanulója. A legjobb kapusnak Kiss Flóriánt választották, aki ugyancsak a csapi magyar iskola tanulója. A játékvezetők megkövetelték a tiszta, sportszerű játékot. Az ifjú focisták pizzát és fagylaltot kaptak a szervezőktől. Kovács Géza főszervező a sport szeretete mellett igyekezett a tisztaság megtartására is nevelni a fiatalokat.

Nagy örömmel fogadták Csernik Pál Szende székely mesemondót és lábbábost a csapi gyerekek, aki nem először járt már a csapi gyermeknapon. Szendét körbeülték a gyerekek és szüleik, majd mindjárt el is magyarázta ízes székely tájszólással, hogy miért is húzott bábokat a lábára: „Az én csóré lábacskámat megcsípte a csihány, s azóta es vakarózik, s addig-addig, míg mára felhúztam a bábukat lábaimra, Mókára és Tréfára, hogy ne viszkessenek annyira, hanem járják el a székely nép jóízű mesécskéit.” Majd következtek a tanulságokban bővelkedő székely népmesék.

A csapi asszonyoknak köszönhetően senki nem maradt éhen. A vetélkedőkön részt vett gyerekek ingyenjegyeket is kaptak a szervezőktől a körhintára, a trambulinra és a légvárba. Ez a nap Csapon valóban csak a gyerekekről szólt, kizárólag értük volt.

Balogh Lívia a XII. gyereknap végén köszönetet mondott az alapszervezet, a KMKSZ ISZ, a helyi nyugdíjasklub és a Csapi 3. Számú Gr. Széchenyi István Cserkészcsapat, valamint a szülők segítségéért, akik nélkül nem lehetett volna olyan tökéletes és önfeledten boldog az idei gyermeknap a főszereplők számára.

dózsa