Orosz reakciók Babcsenko kijevi meggyilkolására

2018. május 30., 15:27

Az Orosz Föderáció Külügyminisztériuma elvárja, hogy „tegyenek meg mindent Arkagyij Babcsenko orosz újságíró meggyilkolásának operatív kivizsgálása érdekében – jelentette május 29-én este az Ukrajinszka Pravda az orosz külügyi tárca kommentárja nyomán.

„A Kijevből érkező információk szerint az ukrán fővárosban fegyveres támadás végzett A. A. Babcsenko orosz állampolgárral, újságíróval, akinek állandó lakhelye Ukrajnában volt. A fizikai erőszak, a tömegtájékoztatási eszközök munkatársai elleni merényletek száma ebben az országban folyamatosan növekszik, a nyomozás pedig nem vezet a bűnözők felelősségre vonásához” – közölték a minisztériumban.

Közölték azt is, az Orosz Föderáció Nyomozóbizottsága büntetőeljárást indított Babcsenko meggyilkolásának ügyében. Az orosz törvények értelmében a nyomozóbizottság jogosult kivizsgálni az Orosz Föderáció határain túl orosz állampolgárok ellen elkövetett bűncselekményeket – jelezték a hatóságnál.

„Az elmúlt néhány év során több orosz állampolgárt öltek meg Ukrajnában: az újságíró Pavel Seremetet, Denisz Voronenkov korábbi képviselőt. A nyomozóbizottság nem szándékozik figyelmen kívül hagyni az orosz állampolgárok ellen elkövetett brutális bűncselekményeket” – hangsúlyozták a hivatalban.

Az Ukrajinszka Pravda korábban beszámolt arról, hogy május 29-én este kijevi házában végeztek Arkagyij Babcsenkóval.

Az újságíró nyolc óra körül tért haza Mikolska-Slobida utcai otthonába. Amint Jurij Macarszki katonai újságíró elmondta az ATR TV-nek, Babcsenko csak kedden tért vissza Kijevbe. Ezt megelőzően egy ideig vidéken tartózkodott.

Este Babcsenko lement a boltba, és amikor visszatért, a lakása bejáratánál háromszor rálőttek hátulról.

Az újságíró felesége, aki otthon volt, hallotta a lövéseket. Ő hívta ki a mentőket. Az újságíró a mentőautóban belehalt sérüléseibe.

Az ügyben megindult a nyomozás, amelyet személyesen Andrij Kriscsenko kijevi rendőrfőnök irányít. A térfigyelő kamerák felvételei alapján a nyomozóhatóságok már 23.30 órakor közzétették Babcsenko feltételezett gyilkosának arcképét.

Az Ukrajinszka Pravda felidézi, hogy Arkagyij Babcsenko újságíróként és blogíróként nyíltan bírálta a putyini rendszert. A portál szerint az oroszországi üldöztetés hatására költözött előbb Prágába, majd Ukrajnába.

Korábban részt vett mindkét csecsen háborúban. Miután leszerelt, újságírással kezdett foglalkozni, több orosz lapnak volt a tudósítója. Haditudósítóként részt vett a 2008. évi dél-oszétiai háborúban, később a Majdanról jelentek meg írásai.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)