Nacionalisták megrongálták, a főkonzulátus helyreállította

2018. június 22., 20:17

Ismét magyar emlékhelyet csúfítottak el Ungvár közelében. A Kijev–Csap gépkocsiút mentén kialakított Egán Ede Emlékparkban található két kőtömb egyikéről a közelmúltban eltüntették a magyar trikolórt.

A település egykori vezetője, Pavlo Csucska Facebook-oldalán felháborodva írt az esetről és leleplező felvételeket közölt. „Azok figyelmébe, akik esetleg nem értik Egán Ede (1851–1901) szerepét a kárpátaljai verhovinaiak életében. Ő történelmünk legnagyobb személyisége, aki még II. Rákóczi Ferencnél is jobban egyesíti a magyarokat és az ukránokat. Társadalmi szervezetünk több mint 15 éve gondozza az emlékművet és a környező területet” – írja Pavlo Csucska és felháborodottan folytatja, hogy mostanáig senkinek nem „szúrta a szemét” a két nemzeti színűre festett kő, ám idén megjelentek a (nyomdafestéket nem tűrő szavakkal minősített) szélsőséges ukrán nacionalista provokátorok, akik fáradt olajjal kenték le a kőtömböt, majd az arcukat eltakaró két férfi „hőstettét” megismételve festékalapozóval festette le azt. Az emlékműrongálók ún. „múzsája” Okszana Kocur-Zvir, a megyei állami közigazgatási hivatal tisztviselője, aki jelenleg terhességi szabadságát tölti és a kő elcsúfítását egy gépkocsiban ülve figyelte.

Pavlo Csucska az ügy kivizsgálását várja a rendvédelmi szervektől, illetve sürgeti a felbujtók és a vandálok megbüntetését.

A napokban Magyarország Ungvári Főkonzulátusa helyreállította a korábban lemázolt kőtömböt, így az ismét piros-fehér-zöld színekben díszíti a parkot.

Az emlékművet 2002-ben Viktor Juscsenko, Ukrajna államfője avatta fel. Az emlékhelyet a Baranyai (Baraninci) Községi Tanács a Proszvita társasággal alakította ki Pavlo Csucskával az élen. A szobor két oldalán ukrán és magyar nemzeti színű kőtömb szimbolizálja a Kárpátalján élő nemzetek összetartását.

(Facebook/RV)