„A sportcsapat a társadalom kicsinyített mása”

V. Zupkó József Nemzetközi Kézilabda-emléktorna Beregszászban

2018. június 23., 13:20 , 910. szám

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye és Kárpátalja Együttműködésének és Összehangolt Fejlesztési Feladatainak Kormányzati Koordinációjáért Felelős Kormánybiztosság, a magyar kormány, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alap támogatásával, a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány („GENIUS” JA) szervezésében június 21-én sikeresen lezajlott a Zupkó József Nemzetközi Kézilabda-emléktorna Beregszászban, a Barátság Stadionban.

A rendezvényre idén ötödik alkalommal került sor, amelynek keretében lehetőség nyílt a Kárpát-medence fiatal kézilabda-tehetségeinek bemutatkozására, határokon átívelő sportkapcsolatok építésére, és természetesen a kézilabdának mint sportnak a népszerűsítésére. A torna továbbá tisztelgés Zupkó József, Ukrajna érdemes kézilabdaedzőjének emléke előtt, aki edzői tevékenysége alatt országos szintre emelte a kárpátaljai iskoláskorú lány-kézilabdát.

Az emléktorna nyitóünnepségét megtisztelte jelenlétével Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Megyei Tanács képviselője, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) rektora, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke, Váradi Natália, a „GENIUS” JA irodaigazgatója, Greba Anna tízszeres BEK-győztes, a szovjet, majd az ukrajnai kézilabda-válogatott egykori tagja, sportmester, a II. RF KMF tanára és Vizáver Árpád, a II. RF KMF tanára és edzője.

Orosz Ildikó köszöntőbeszédében örömét fejezte ki a torna megrendezésével kapcsolatban, s kihangsúlyozta, hogy mindenkiben van tehetség, a kérdés csak az, hogy ezt a tehetséget felfedezi-e valaki, kap-e lehetőséget a kibontakozásra, és adódnak-e megfelelő körülmények a tehetség bemutatására. A körülmények adottak, hiszen már több éve megszervezik a kézilabdatornát, s az tekinthető egy olyan lépcsőfoknak is, amely akár az olimpiai bajnoksághoz vezető út része. Kitartás, alkalom és türelem – ezek mind elengedhetetlenek az út megtételéhez. „A sport nevel, fegyelmez, megtanít a szabályokra és az egymás iránti tiszteletre” – zárta beszédét az elnök asszony.

Váradi Natália üdvözölte a csapatokat és az edzőket, akik között volt olyan, aki nem első alkalommal vesz részt ezen a tornán. „Mindig igyekszünk elétek olyan példát állítani, akit érdemes követni, aki után érdemes haladni, s meglátni, hogy el lehet jutni kicsi helyekről a nagyvilágba, nagy sportpályákra, nagy stadionokba” – mondta. Az irodaigazgató asszony beszédében köszönetet mondott a magyar kormánynak és a Bethlen Gábor Alapnak a rendezvény támogatásáért. „A sportcsapat igazából a társadalom kicsinyített mása, mert aki a pályán megtanulja a küzdelmet és az önfeláldozást a csapat érdekében, a kitartást s azt, hogy összetartozunk, elfogadjuk a szabályokat, az a nagybetűs életben is jobban megállja a helyét, távol tartja magát a káros szenvedélyektől, jobban teljesít az iskolában, az életben” – zárta köszöntőjét Váradi Natália, majd – az elnök asszonyhoz hasonlóan – sok sikert és eredményes mérkőzéseket kívánt a csapatoknak.

Az emléktornára előzetesen összesen nyolc csapat nevezett be két kategóriában: FHT Košice (Kassa, Szlovákia), Beregszász 2005, KÁRPÁTY Ungvár, C.S. Marta (Nagybánya, Románia), Nagydobronyi Középiskola, Mezővári Labdanyúzók, Huszt, illetve Técső csapata. A mérkőzések pontos lebonyolításáért hivatásos játékvezetők feleltek. A délután végére a következő eredmények születtek:

Sportiskolák és válogatott csapatok:

I. helyezett – KÁRPÁTY Ungvár

II. helyezett – FHT Košice

III. helyezett – Beregszász 2005

A legjobb góllövőnek járó díjban és oklevélben részesült Szuha Marina (Ungvár), míg a legjobb játékos Les Alina (Nagybánya), a legjobb kapus pedig Hornáková Emma (Kassa) lett.

Általános és középiskolás lánycsapatok:

I. helyezett – Huszt

II. helyezett – Beregszász

III. helyezett – Técső

A legjobb góllövőnek Kocsan Katerina (Huszt), a legjobb játékosnak Verba Viktória (Nagydobrony), a legjobb kapusnak Jászik Dóra (Beregszász) bizonyult.

A kupákat, az érmeket és az okleveleket a „GENIUS” JA irodaigazgatója, Váradi Natália adta át a játékosoknak.

lexi