Mi alapján válasszunk fajtát?

Az őszi paradicsom hajtatása

2018. július 18., 08:25 , 913. szám

Napjainkban egyre népszerűbb a másodvetésű (őszi) paradicsomtermesztés a fóliasátrakban. Nem célszerű egymás után többször ugyanazon kultúrát termeszteni, viszont például egy uborka-elővetemény után nyugodt szívvel ültethetünk paradicsomot. A paradicsom mélyre hatoló gyökérzete felhasználja az elővetemény által a talajban hagyott tápanyagokat.

A fajtaválasztás szempontjai

Az étkezési paradicsom eladhatósága szempontjából óriási jelentőségük van a fogyasztói igényeknek.

A fajtákat a következő szempontok alapján válasszuk:

• növekedési típus: az őszi hajtatás során egyaránt alkalmazhatunk folytonos növekedésű vagy féldeterminált fajtákat; (Az utóbbi gyors éréslefutású. Az őszi hajtatás során nem ez az elsődleges szempont, mivel minél inkább előrehaladunk az őszben, annál magasabb paradicsomárral számolhatunk.)

• a betegségekkel szembeni ellenállóság: a hajtatott fajták többsége dohánymozaik-vírussal, verticilliumos és fuzáriumos hervadással szembeni ellenállósággal rendelkezik; (Őszi hajtatásnál nagy előny, ha a fajta ellenálló a fitoftórás, valamint a kla­do­spó­riu­mos be­teg­sé­gek­kel szemben.)

• a termés minősége: a termés minőségi tulajdonságai közül az alak, a méret, a felület, a szín, a tárolhatóság és az íz igen fontos kritériumok. (A paradicsom legyen gömbölyű, 150-160 g-os, kemény, vastaghúsú, jól szeletelhető, piros színű.)

Az őszi hajtatásban kipróbált és jól bevált fajták: Baikonur F1, Bellfort F1.

Feketepatakon a tavaly őszi kísérletünk során mindkét fajta alkalmasnak bizonyult az őszi hajtatásra. Folytonnövők, virágkötődésük a nagy meleg ellenére is megfelelő. Kerek, kemény, vastaghúsú, piros színű fajták, amelyeknek bogyómérete 160-180 g. Jól tárolhatók, a paradicsombogyók szedés után akár egy-két hétig is megőrzik keménységüket. Így tehát a felvásárlók nyugodt szívvel szállíthatják hosszabb távolságra is a tőlünk vett paradicsomot.

A hibrid vetőmagok ára ugyan jóval magasabb, mint az egyszerű vetőmagoké, de a tavaly őszi 15–18 hrivnyás paradicsomárak mellett ez hamar megtérült. A fajták ellenállnak a verticilliumos és a fuzáriumos hervadásnak.

A folytonnövő fajtákat természetesen csak a megfelelő támrendszer kialakítása mellett lehet termeszteni, mivel a várhatóan magas terméshozamtól (tőkénként akár 6-7 kg) és a túlsúlyos lombozat miatt a nem megfelelő támrendszer mellett a dróthuzalok leszakadhatnak, kárt okozva ezzel a növényekben.

A féldeterminált fajták között is vannak az őszi termesztésre alkalmasak. Ilyen például az Usman F1, melynek a termése kb. 200-220 g/db, kerek, kemény, szép piros színű. A kedvezőtlenebb termesztési feltételek mellett is jól köt és biztosan terem. Frisspiaci értékesítésre ajánlott. A fajta ellenáll a verticilliumos és fuzáriumos hervadásnak.

Természetesen e drága hibrid vetőmagok helyett választhatunk olcsóbb, az őszi hajtatásra szintén alkalmas fajtákat is. (Folytatjuk.)

Tihor-Sárközi Mónika,
a „Pro Agricultura Carpatica” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány munkatársa