Az év eleje óta 250-en betegedtek meg hepatitisben Kárpátalján

2018. július 30., 12:38

Július 28. világszerte a vírusos hepatitis elleni küzdelem napja – emlékeztet a Zakarpattya Online.

Viktorija Timcsik, az Egészségügyi Minisztérium Kárpátaljai Megyei Laboratóriumi Központja járvány-megfigyelési és -megelőzési osztályának vezetője a portálnak elmondta, megyénkben az idei év eleje óta a vírusos hepatitis 250 új esetét regisztrálták, melyek kétharmada akut vírusos hepatitis A (Botkin-kór). Egy gyakori akut fertőzésről van szó, amelyet ciklikusság jellemez – tette hozzá a szakember. A vírus a bélfertőzésekhez hasonlóan a vízen, élelmen, használati tárgyakon keresztül terjed.

Ami a betegség legveszélyesebb B és C típusait illeti, idén 30 esetben mutattak ki először akut vírusos hepatitis B fertőzést és 10 esetben akut vírusos hepatitis C fertőzést. További 25, illetve 17 esetben a krónikus hepatitis B és C eseteit diagnosztizálták. Ezek a vírusok a vér útján terjednek, például a beteg várandós anyától csecsemőjének, a fertőzött eszközökön át (például a kozmetikai szalonokban) adódnak át.

A B és C típusú hepatitis akut és krónikus formáiban jobbára felnőttek betegednek meg, de idén eddig négy esetben gyerekeknél is diagnosztizálták a kórt.

Mihajlo Poljak, a megyei klinikai infektológiai kórház főorvosa elmondta, a 2018 eleji állapot szerint 1484 beteget tartottak nyilván krónikus vírusos hepatitis diagnózissal Kárpátalján. Közülük 766-ot hepatitis B, 718-at hepatitis C fertőzéssel.

(zakarpattya.net.ua/Kárpátalja)