Ifjúságpolitikai kerekasztal Tusványoson

2018. július 30., 13:29

A Kárpát-medencei ifjúsági helyzetképről, valamint a további teendőkről az ifjúságpolitikában tartottak kerekasztal-beszélgetést a XXIX. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban. A beszélgetés során az ifjúsági szervezetek képviselői bemutatták a szervezetük tevékenységét, fontosabb programjait és a jövőbeni terveiket. Arról is beszéltek, hogy hogyan látják a fiatalok érdeklődését a politika iránt, valamint külön kiemelték az ifjúsági és civil szervezetekkel való kapcsolatépítés fontosságát.

Bognár Ádám a Felvidéki Diákhálózat képviseletében elmondta: „A politika hat az életünkre, kihat a jövőnkre. Ezért fontos nekünk is foglalkozni vele. Azt látom, hogy a Felvidéken az ifjúsági szervezetekből elég sok tehetséges ifjú kerül ki, akik a későbbiekben közéleti, politikai szerepet betöltő emberek lesznek. A mi szervezetünk elsősorban nem politikával foglalkozik, de a közéletben mi is ott vagyunk. A diákhálózat a hallgatói szervezetekkel nagyon jó kapcsolatot tart. Megvan a kommunikáció és az egymástól tanulás nálunk. Azt gondolom, hogy fontos, hogy nyitottak legyünk egymás felé.”

Dobsa István, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezetének elnöke úgy tapasztalja, hogy a fiatalok körében a politika nem népszerű. Szerinte azonban külhoni magyarként nem engedheti meg magának senki, hogy ne foglalkozzon politikával. „Minden egyes lépést nekünk kell kiharcolnunk a saját közösségünknek. Nagyon fontos, hogy legyen generációs átfedés, és legyenek fiatalok, akik majd át tudják venni a stafétát, azonban szükséges, hogy ott legyenek az idősebbek, akik megfelelő bölcsességgel tereljék a fiatalokat” – fogalmazott az elnök. A fiataloknak aktívan ki kell venniük a részüket a közéletből, ezért hoztuk létre a közéleti akadémiát. Jó dolog az, ha olyan fiatalok vannak a közösségben, akik nyitottak a politika iránt, még akkor is, ha nem politikával foglalkoznak. Számunkra is fontos a kapcsolatépítés, egyre több ifjúsági és civil szervezettel kezdünk jó viszonyt kialakítani.”

Tőke Ervin, a MINTA elnöke kiemelte: „Fontos, hogy egy fiatal is ott legyen a közéletben. Azt gondolom, hogy nagyon sok mindenre hatással tudunk lenni mi, fiatalok is, ha képviseljük érdekeinket. Létre kell hoznunk azokat a struktúrákat, amelyekkel védekezni tudunk. Létre kell hozni az autonómia eszközeit, Székelyföld esetében területi autonómiát, az egész magyarság számára kulturális autonómiát. Ebből nem szabad engednünk, emellett egységesen ki kell állni. Nagyon fontos, hogy nemzeti érzelmű legyen az a fiatal, aki közösségi ügyekkel kíván foglalkozni. Az elszakított területek közösségeit képviselve fontos, hogy mindig olyan döntést tudjunk hozni, amely a közösség érdekeit képviseli.”

Oltean Csongor, a Magyar Ifjúsági Értekezlet elnöke kijelentette, hogy az elmúlt időszakban a politikai csatározások oda juttatták az erdélyi hangulatot, hogy politikaellenessé vált. Nekünk be kell bizonyítanunk, hogy nagyon sok olyan politikus van, aki ténylegesen érdembeli munkát végez. Fontos, hogy mi, fiatalok ott legyünk a parlamentben, önkormányzatokban, hogy képviseljük a fiatalok érdekeit. Elég jó együttműködési kapcsolatunk van a határon túli és helyi szervezetekkel. A román politikai pártok ifjúsági szervezeteivel is jó viszonyt ápolunk, valamint a román politikai pártokkal. Sok esetben kikérik a véleményünket, van kommunikáció velük. Összességében jó az együttműködés. Azt gondolom, hogy a román civil ifjúsági szervezetekkel is fontos az együttműködés, mi az elmúlt időben igyekeztünk párbeszédet elindítani ebben is” – fogalmazott Oltean Csongor.

Váradi Enikő