A munkanélküliek közel fele diplomás

2018. augusztus 1., 15:47 , 916. szám

A július 31-i állapot szerint az Állami Foglalkoztatási Szolgálat 304 ezer munkanélkülit tartott nyilván, ezek 47%-a felsőfokú végzettséggel rendelkezett – jelentette ki Valerij Jarosenko, a szolgálat megbízott vezetője, akit az UNIAN hírügynökség idéz.

Jarosenko elmondta: Kijevben, Odesszában, Harkivban, Lembergben (Lvivben) és más nagyvárosokban a foglalkoztatási központokban nyilvántartott munkanélküliek 85–90%-a diplomás. Szerinte a jelenség oka, hogy a felsőoktatás nem igazodik az ukrajnai munkaerőpiac igényeihez.

„Hihetetlenül zavarja a piacot a szakképzési-minősítési egyensúly hiánya. Ukrajnában mentálisan úgy alakult, hogy az iskolák végzőseinek 80%-a igyekszik bejutni a felsőoktatási intézményekbe, és 30%-nál kevesebben szereznek szakképesítést. Európa országaiban homlokegyest ellenkező a helyzet: ott 30% érkezik a felsőoktatásba és 70% szerez szakképesítést” – mutatott rá Jarosenko.

Elmondta azt is, hogy az állami szolgálat túlkínálatot tapasztal a munkaerőpiacon közgazdász és jogász végzettséggel rendelkezőkből. Háromezer közgazdászi állásajánlatra átlagosan ötezer jelentkező jut, mutatott rá. Szerinte a külföldre távozók közül sokan nem csak a jobb munkafeltételek és magasabb bérek miatt kelnek útra, hanem azért is, mert Ukrajnában nem tudják hasznosítani ismereteiket és készségeiket. Munkájuk egyfelől alulértékelt, másfelől nem találnak a felsőoktatási intézményekben szerzett végzettségüknek megfelelő állást – tette hozzá.

Jarosenko jelezte, hogy jelenleg a munkaerőpiacon ívhegesztőkre, lakatosokra, esztergályosokra, pékekre, valamint a szolgáltatásban dolgozókra: eladókra, gépkocsivezetőkre, szakácsokra, felszolgálókra, biztonsági őrökre, ápolókra volna szükség, továbbá mezőgazdasági dolgozókra.

(unian.ua/Kárpátalja)