Többmilliárd dollár veszteséget okoz Ukrajnának a korrupció a vámhivatalokban

2018. augusztus 6., 14:37

A vámhivatalokban folyó korrupció miatt az ukrán államot évi 4,8 milliárd dollár veszteség éri – derül ki a Süddeutsche Zeitung német napilap Kijevben és Odesszában készült oknyomozó riportjából, amelyről az Ukrajinszka Pravda számol be a Deutsche Welle nyomán.

Becslését a német lap olyan birtokába került dokumentumokra alapozza, amelyek az ukrán határon áthaladó szállítmányok ezreinek adatait tartalmazzák, s lehetővé teszik a nyomon követésüket. Az újságírók szerint az információk arra vallanak, hogy számos ukrán vámhivatalban „masszív korrupció” uralkodik.

A leggyakoribb eljárás, hogy új vámnyilatkozatot állítanak ki a szállítmányban található árura az állami szervek munkatársainak közreműködésével, ezáltal a szállítmány tartalmát olyan árunak tüntetik fel, amelyre alacsonyabb vámtétel vonatkozik. A vámhivatalnokokon kívül ezekbe az üzelmekbe be vannak vonva az Ukrán Biztonsági Szolgálat, a rendőrség, az Állami Határőrszolgálat és a Legfőbb Ügyészség munkatársai is – írja az Ukrajinszka Pravda.

A korrupció okozta károk az ukrán vámhivatalokban „jelentősen meghaladják az állami költségvetés bevételeinek egytizedét, és a dupláját teszik ki azoknak a hiteleknek, amelyeket Ukrajna 2018-ban szándékozik felvenni az IMF-től, az Európai Uniótól és a Világbanktól” – állapítja meg a Süddeutsche Zeitung.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)