Kerülhet-e függöny az autó ablakára?

2018. augusztus 7., 17:25 , 915. szám

„Érdekelne, hogy mit mondanak a szabályok a személygépkocsik hátsó oldalsó ablakainak elfüggönyözéséről? Természetesen az autóm visszapillantó tükrei rendben vannak. Ha tilos függönyöket használni, hol van ez leírva?”

– A Közúti Közlekedési Szabályok (Постанова КМУ від 10.10.2001 року «Про Правила дорожнього руху) 31.4.7-es pontja tiltja a közlekedési eszközök használatát olyan műszaki hiányosságok vagy szabálytalanságok esetén, mint amilyenek a szélvédő üvegére szerelt tárgyak, vagy a szélvédőre felvitt, a gépkocsivezető számára a kilátást korlátozó bevonat.

A rendelkezéshez fűzött megjegyzés szerint a személygépkocsik és autóbuszok szélvédőjének felső részére rögzíthető átlátszó színes csík. Engedélyezett színezett üveg alkalmazása is (a tükröződőkön kívül), ha fényáteresztő képessége megfelel a vonatkozó állami szabványnak (ГОСТ 5727-88). Engedélyezett függönyök használata az autóbuszok oldalsó ablakain.

A fentiekből következően a függöny használata a személygépkocsik hátsó oldalsó ablakán ellentmond a közlekedési szabályoknak.

hk