Ellenőrzik a riasztási rendszereket Ungváron és az Ungvári járásban

2018. augusztus 28., 11:26

Augusztus 28-án a Kárpátaljai Megyei Állami Adminisztráció (ODA) polgárvédelmi osztálya tesztelni fogja a riasztási rendszert Ungváron és egyes ungvári járási településeken – olvashatjuk a pershij.com.ua hírportálon.

A rendszer ellenőrzése alatt a lakosság sms-ben kap majd különböző értesítéseket. A Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálatának (DSZNSZ) kárpátaljai kirendeltsége arra kéri a lakosokat, hogy őrizzék meg nyugalmukat, az üzenetek csak oktatási jellegűek, a riasztási rendszer ellenőrzésének részei.

A Figyelem! elnevezést kapott jelzés alatt a riasztásnak megfelelő magaviseleti szabályok élnek. Ha valóban vészhelyzet következik be, s otthonunkban tartózkodunk az üzenet érkezésekor, akkor be kell kapcsolnunk a televíziót és a rádiót, hogy operatív információban részesüljünk, értesítenünk kell szomszédainkat, ezt követően ki kell kapcsolnunk a villanyt, a fűtési rendszert és el kell zárnunk a gázcsapot. Ha mindezzel megvagyunk, készítsünk össze egy elsősegélykészletet, vegyünk magunkhoz tisztálkodási szereket, ennivalót, vizet, pénzt, zseblámpát, majd vegyük az irányt a pince felé. Mindez idő alatt figyelmesen kövessük az utasításokat.

Ha munkahelyünkön tartózkodunk riasztás esetén, intézkednünk kell a termelés balesetmentes leállítása érdekében, majd pedig gyorsan, lehetőleg pánik nélkül el kell foglalnunk a védelmi helyet. Abban az esetben, ha nyilvános helyen ér minket a vészjelzés, akkor figyeljünk az utasításokra, s azoknak megfelelően cselekedjünk.

(pershij.com.ua/VV)