Tovább drágul a kenyér

2018. szeptember 3., 11:55 , 920. szám

Egy év alatt – 2017 júliusától 2018 júliusáig – az úgynevezett „szociális”, azaz a kisjövedelműek által leggyakrabban vásárolt fehér kenyér országosan átlagosan 28%-kal, azaz 3,4 hrivnyával drágult. Ez év végéig további, akár a 10%-ot is elérő áremelkedés várható – írja a Facebook közösségi oldalon Olekszij Dorosenko, a Kereskedelmi Láncok Ukrajnai Beszállítói Szövetségének igazgatója a hivatalos statisztikák és a Research&Branding Group kutatásai alapján.

Dorosenko, akit a Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata idéz, rámutat, hogy a „szociális kenyér” árának kérdése az ukránok 27%-át aggasztja, miután kis jövedelmük miatt csak ezt vásárolják.

Mint írja, a Research&Branding Group adatai értelmében a fehér, vagy búzakenyér számít a legnépszerűbbnek, miután az emberek 89%-a időről időre, 66%-a pedig állandóan ezt vásárolja. A fekete, avagy rozskenyeret az ukránok 56%-a vásárolja időnként, 19%-uk pedig rendszeresen.

A legnagyobb mértékben a fehér kenyér Zaporizzsja (42%-kal, átlagára 14,4 hr/kg), Kirovohrad (40%, 15,4 hr), Poltava (39%, 15,2 hr), Szumi (38%, 16,1%) és Cserkasszi (33%, 16,6 hr) megyékben drágult az elmúlt évben. Kárpátalja megyében 22%-os volt a drágulás mértéke, miközben az átlagár 17,3 hrivnya volt kilogrammonként.

A szakértő rámutat, hogy a kenyér árára az utóbbi három évben a legnagyobb hatással a minimálbér emelése volt, amely csak valamivel kisebb összetevője a „szociális kenyér” árának, mint a búza. Szerinte ezzel magyarázható, hogy az év végéig az olcsóbb kenyérfajták árának további lassú emelkedésére számíthatunk, amelynek mértéke a legrosszabb forgatókönyv érvényesülése esetén a 10%-ot is elérheti. A kenyér árának alakulására hatással lesz az infláció, amely szeptembertől várhatóan felerősödik, a hrivnya devalvációja, illetve a világpiaci árak emelkedése is – tette hozzá Dorosenko.

(zn.ua/Kárpátalja)