Harcot hirdettek a bejelentés nélküli foglalkoztatás ellen

2018. szeptember 7., 12:28

A lakosság foglalkoztatásának kifehérítését célzó intézkedéseket fogadott el a miniszteri kabinet szeptember 5-i ülésén – jelentette a Dzerkalo Tizsnya (DT) hetilap internetes változata.

„Ez a rendelkezés a következőket irányozza elő. Egy hónapig fogjuk magyarázni mindenkinek, hogy milyen magas bírságok járnak a törvénytelen foglalkoztatásért. Egy hónap múlva, októberben elkezdjük bevezetni a dolgozó emberek védelmére vonatkozó jogszabályi normákat” – közölte Volodimir Hrojszman.

Utalt rá, emberek ezrei jelezték, hogy munkaadóik „nincsenek rájuk tekintettel, és nem áll szándékukban hivatalossá tenni a foglalkoztatásukat”.

A kormány határozatában utasította az Állami Munkaügyi Szolgálatot, az Állami Fiskális Szolgálatot, a Nyugdíjalapot, a nemzeti rendőrséget és más központi hatóságokat a jelzett intézkedések végrehajtására október 5-től. Ezt tájékoztató-felvilágosító kampány előzi meg a tervezett intézkedésekről, illetve arról, hogy megengedhetetlen a munkatársak foglalkoztatása hivatalos alkalmazásuk nélkül.

A minisztériumoknak és a központi kormányzati szerveknek ugyancsak át kell tekinteniük saját előírásaikat és rendelkezéseiket annak érdekében, hogy szigorodjék az ellenőrzés a munkavállalók alkalmazása terén.

A DT korábban közölte, az Állami Fiskális Szolgálat az év eleje óta 4,2 ezer illegális munkavállalót leplezett le.

(zn.ua/Kárpátalja)