A külföldön munkát vállalók idén már több mint hatmilliárd dollárt utaltak haza

2018. szeptember 8., 20:25

A vendégmunkások 2018 januárja és júliusa között 6,35 milliárd dollárt utaltak át Ukrajnába – jelentette ki Jakov Szmolij, az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján, amelyről az Interfax-Ukrajina számol be.

„Arra számítunk, hogy Ukrajna az év végéig több mint 11 milliárd dollárhoz jut a külföldön munkát vállalóktól, a hét hónapi adat információink szerint 6,35 milliárd dollárnak megfelelő összeg” – közölte Szmolij.
A Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata a hír kapcsán emlékeztet, hogy a 2018 januárjában–májusában végrehajtott pénzátutalások volumene 30%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest, és 4,5 milliárd dollárt tett ki. A Szociálpolitikai Minisztérium adatai szerint több mint hárommillió ukrán polgár dolgozik állandó jelleggel külföldön. További kilencmilliónyian utaznak ki évente szezonális munkákra a szomszédos országokba.
Az NBU számításai szerint a külföldön munkát vállaló vendégmunkások tavaly 9,3 milliárd dollárt utaltak át Ukrajnába, ami kétmilliárddal több, mint korábban becsülték.

(interfax.com.ua/zn.ua/Kárpátalja)