Közel 18 ezer főt hívnak be sorkatonai szolgálatra az ősszel

2018. szeptember 28., 18:19

A Miniszteri Kabinet 17 960 főben állapította meg az idén ősszel sorkatonai szolgálatra behívandó katonaköteles fiatalok számát – jelentette a Dzerkalo Tizsnya (DT) hetilap internetes változata.

A kormány szerdai ülésén döntöttek arról is, hogy 9010 sorköteles kezdi meg szolgálatát az Ukrán Fegyveres Erőknél. További 6,5 ezer főt vezényelnek a nemzeti gárdába, 1550-en az Állami Határőrszolgálatnál teljesítenek majd szolgálatot, míg 900 behívott az Állami Különleges Közlekedési Szolgálatnál tölti szolgálati idejét.

Az őszi behívás finanszírozására 64,96 millió hrivnyát különítettek el. A kiadások egy sorkötelesre lebontva 3617,13 hrivnyát tesznek ki.

A DT emlékeztet, hogy Petro Porosenko elnök minapi rendeletével az októberben kezdődő 2018. őszi behívási időszakot egy hónappal – december végéig – meghosszabbította. A hadsereg vezérkaránál közölték, a behívási időszak meghosszabbítását a nemzeti gárda és az Állami Határőrszolgálat személyi állományának egyidejű feltöltése tette szükségessé.

Ukrajnában a 20. életévüket betöltött, de 27 évesnél fiatalabb férfiak kötelezhetők sorkatonai szolgálatra, amennyiben alkalmasak a katonai szolgálatra, illetve nem jogosultak halasztásra a szolgálat megkezdése alól.

(zn.ua/Kárpátalja)