Szeptemberben a képviselők kevesebb mint fele volt jelen a parlament valamennyi ülésén

2018. szeptember 28., 13:40

Csupán a képviselők 43%-a (180-an a 423-ból) vett részt a parlament valamennyi szeptemberi ülésén – jelentette az Ukrajinszka Pravda az Ukrán Választók Bizottságának (KVU) tájékoztatása nyomán.

A civil szervezet tájékoztatása kitér arra is, hogy a jelenléti ívekből és az elektronikus regisztrációból ítélve 10 honatya egyetlen ülésen sem vett részt, köztük Jevhen Murajev, Dmitro Jaros, Lev Pidliszeckij és Jurij-Bohdan Suhevics.

„Hagyományosan nem voltak jelen a Radában Jevhen Bakulin, Olekszandr Oniscsenko és Szerhij Kljujev, a szökevény képviselők. Ezenkívül nem látogatták az üléseket Vjacseszlav Konsztantyinovszkij és Andrij Zsurzsij, akik bejelentették, hogy megválnak mandátumaiktól, valamint Nagyija Szavcsenko, aki előzetes letartóztatásban van” – közölte a KVU.

Hozzáteszik: a képviselők hivatalosan ismeretlen okból hiányoztak az ülésekről, azaz nem betegség vagy kiküldetés miatt.

A tájékoztatás szerint a legtöbb hiányzó képviselő a Volja narodu (Népakarat) és a Vidrodzsennya (Újjászületés) képviselőcsoportokban, valamint az Opozicijnij Blok (Ellenzéki Blokk) frakcióban található.

A KVU számításai alapján átlagosan a Volja Narodu képviselőcsoport tagjainak 38%-a hiányzott az ülésekről, míg az Opozicijnij Bloknál 29%, a Vidrozsennyánál pedig 25% volt a távol maradók aránya.

A legjobb jelenléti mutatókkal Oleh Ljasko Radikális Pártjának és Petro Porosenko Blokkjának frakciói rendelkeznek, amelyekben csupán 12% volt a hiányzók aránya.

A civil szervezetnél megjegyzik, a legtöbben szeptember 20-án voltak jelen az ülésteremben, azon a napon, amikor a törvényhozás a Központi Választási Bizottság új tagjairól szavazott. Ekkor mindössze 39 honatya hiányzott a parlamentből, ami a legjobb idei mutató.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)