Legális a bitcoin?

2018. október 1., 10:47 , 923. szám

„Kérem, magyarázza el, hogy valójában mi is az a bitcoin? Legális Ukrajnában? Törvényes ilyet vásárolni vagy ezzel fizetni? Biztonságos bitcoinban őrizni a megtakarításainkat?”

– Arról, hogy mi is az a bitcoin, e helyütt legyen elég annyi, hogy egyfajta digitális fizetőeszközről van szó, amely csak a világhálónak köszönhetően létezik, és anyagtalan, azaz nem vehető kézbe. Nem véletlen, hogy 2009-ben, nem sokkal a 2008-as amerikai bankválság kirobbanása után jelent meg, hiszen részben az az igény szülte, hogy az emberek biztonságban akarták tudni a megtakarításaikat.

Ami a bitcoin felhasználását illeti, napjainkig mindössze két ország, Spanyolország és Japán ismerte el hivatalos fizetőeszközként, ugyanakkor számos fejlett állam, köztük Ausztrália, Nagy-Britannia, Németország, Hollandia, az Egyesült Államok és Kanada is ösztönzi a fizetőeszköz fejlesztését, dolgoznak a jogszabályi keretek kialakításán, hogy bevonhassák a gazdaságba. Ezekben az országokban a bitcoin jelenleg is szabadon felhasználható áruk, szolgáltatások vásárlására, illetve szükség esetén készpénzre váltható.

Néhány országban, köztük Oroszországban, Indonéziában vagy Kínában korlátozzák, de nem tiltják a bitcoin alkalmazását. Csupán Bolívia, Vietnam, Thaiföld és Ecuador tiltja kate­gorikusan a forgalmát.

Ukrajnában egyelőre sem tiltva, sem engedélyezve nincs a bitcoin. Ugyanakkor se az Ukrán Nemzeti Bank (NBU), se a Nemzeti Értékpapír- és Pénzpiaci Bizottság, se a Pénzügyi Szolgáltatások Piacának Szabályozásával Foglalkozó Nemzeti Bizottság nem ismeri el se pénzként, se valutaként, se értékpapírként. Megindult ugyan a munka a bitcoin jogi helyzetének rendezésére, jelenleg azonban még szabályozatlan ez a terület.

Pillanatnyilag büntetlenül vásárolhatunk bitcoint és fizethetünk is vele – ahol erre lehetőség nyílik. Ne feledjük azonban, hogy a bitcoinnal végzett tranzakciókra nem érvényesek a fogyasztóvédelmi előírások. Például az egyszer elindított átutalásokat lehetetlen visszavonni. Megtakarításainkat is kizárólag saját felelősségünkre őrizhetjük digitális fizetőeszközben. A szabályozatlanságnak ezen túl is számos negatív következménye lehet. Így például, törvények híján nem világos, hogy a vállalkozók és vállalkozások miként könyvelhetik el az esetleg bitcoinban keletkező aktívumaikat, és kérdések merülhetnek fel az adózás mikéntjével kapcsolatban is. A polgárok szempontjából azonban az a leglényegesebb probléma, hogy a bitcoin esetében egyelőre nincs lehetőség a tulajdonjog védelmére Ukrajnában. Egyes szakértők szerint jogi és pénzügyi szabályozás hiányában a bíróságok ma még olyan virtuális tulajdonként kezelik a bitcoint, amely nem esik jogvédelem alá.

hk