Magyarellenes óriásplakátok: újabb provokáció

2018. október 24., 08:00 , 927. szám

Múlt szombatra virradóra mintegy két tucat „Megállítjuk a szeparatistákat” szövegű ukrán nyelvű óriásplakát jelent meg Kárpátalján, amelyek Brenzovics Lászlót, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökét, Barta Józsefet, a Kárpátaljai Megyei Tanács és a KMKSZ alelnökét, valamint Orosz Ildikót, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnökét, a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektorát, megyei tanácsi képviselőt ábrázolták.

A plakátokat a főutak mellett, Ungvár, Munkács és Beregszász körzetében helyezték el. A hatóságok viszonylag gyorsan reagáltak a történtekre, a nap végéig valamennyi óriásplakátot eltávolították. A mukachevo.net azt írta, a Kárpátaljai Megyei Állami Adminisztráció részéről közölték, a hirdetőfelületek tulajdonosainak tudta és engedélye nélkül ragasztották ki az ominózus plakátokat.

A közösségi oldalakon komoly visszhangja támadt a történteknek. A hozzászólók jelentős része elutasította és provokatívnak nevezte a feliratok kihelyezését, számolt be tapasztalatairól az M1 kárpátaljai tudósítója. A hírről az ukrán média is beszámolt, ám jellemző, hogy általában beérték a tények ismertetésével, s nem ítélték el egyértelműen az esetet. Az MTI ugyanakkor rámutatott: az országos és a kárpátaljai ukrán médiában hónapok óta heves magyarellenes kampány folyik, de a mostani az első eset, amikor közterületen jelenik meg magyar­ellenes uszítás.

A provokációt valamennyi kárpátaljai magyar szervezet elítélte. Barta József, a KMKSZ alelnöke az M1-nek nyilatkozva azt mondta, ami történt, az több volt mint provokáció, mivel konkrét személyeket vádoltak meg, ezért bírósági feljelentést tesznek. A KMKSZ-nél felhívták a figyelmet arra is, hogy az akció egybeesett a Szövetség által Ne hagyjuk lerombolni a békét Kárpátalján! címmel a nemzetiségek közötti egyetértés megőrzéséért indított kampánnyal.

Megszólalt az ügyben Pavlo Klimkin. Az ukrán külügyminiszter weboldalán emlékeztetett, korábban felhívta a figyelmet a hasonló provokációk lehetőségére. Hozzátette: fontos, hogy ne csak elítéljék az esetet, hanem tisztázzák, hogy ki áll a hátterében.

Ugyancsak provokációnak minősítette a hirdetmények megjelenését Kárpátalján Ljubov Nepop, Ukrajna budapesti nagykövete.

Vasárnap este a Kárpátaljai Megyei Ügyészség sajtószolgálata közölte, hogy a megyei rendőrség büntetőeljárást indított az ügyben. Az eljárás a Büntetőtörvénykönyv 161. cikkelyének 1. pontja alapján (A polgárok egyenlőségének megsértése faji, nemzetiségi hovatartozásuk, vallási meggyőződésük, rokkantságuk és egyéb jegyek alapján) indult meg. A 161. cikkely, illetve a nemzetiségek közötti ellenségeskedés szítását is szankcionáló 1. pontjának büntetési tétele a polgárok adózatlan minimális jövedelmének ötszázszorosáig terjedő bírság, vagy öt évig terjedő szabadságkorlátozás bizonyos pozíciók betöltésétől vagy bizonyos tevékenységektől való legfeljebb három évre szóló eltiltással, vagy e nélkül. Az ügyészség közölte azt is, folyamatban van a bűncselekmény elkövetésében érintett személyek azonosítása.

Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója szokásához híven nem rejtette véka alá a véleményét. Hivatalos weboldalán a megyevezető jelezte, szerinte „a végrehajtás módja és stílusa arra utal, hogy ez is az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) primitív provokációja”.

Az MTI beszámolója szerint a politikus megjegyezte, hogy az FSZB az utóbbi években igyekszik egymásra uszítani az ukránokat és a magyarokat Kárpátalján. Ennek kapcsán emlékeztetett arra, hogy tavaly áprilisban ismeretlenek szintén az éj leple alatt provokatív magyar feliratokat helyeztek ki a Beregszászi és a Nagyszőlősi járások közigazgatási határán. Azok a feliratok, akárcsak a mostaniak, ukrán nyelvűek voltak, és hibákat tartalmaztak, mert oroszból ültették át őket tükörfordítással – írta Moszkal.

Emlékeztetett arra, hogy az idén februárban kétszer intéztek támadást a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári székháza ellen. Mindkét bűncselekményt felderítették, és megállapították, hogy orosz titkosszolgálatok álltak mögöttük.

Brenzovics László, a KMKSZ elnöke a Kossuth Rádió kedd reggeli műsorában reményének adott hangot, hogy a hatóságoknak sikerül kézre keríteniük az elkövetőket. Rámutatott azonban, hogy a korábbi magyarellenes provokációk és támadások esetében soha nem derült fény a megrendelők kilétére. Arra a felvetésre, hogy ukrán vélemények szerint a provokációk mögött Oroszország állhat, a KMKSZ elnöke nem zárta ki az orosz titkosszolgálatok szerepét, ám rámutatott, furcsa, hogy az ukrán hatóságoknak még egyszer sem sikerült felgöngyölítenie ezeket a szálakat.

Közben Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter egy tévéinterjúban jelezte, hogy a héten ismét találkozik magyar kollégájával, Szijjártó Péterrel. A találkozóra várhatóan az október 24–25-én Varsóban megrendezendő biztonsági fórumon kerül sor.

(zzz)