Egyre komolyabb az orvos- és ápolóhiány Kárpátalján

2018. november 1., 09:25 , 929. szám

Több mint 500 betöltetlen állás van a kárpátaljai kórházakban. Az ok: alacsonyak a bérek – írja a mukachevo.net.

A portál rámutat, egy kezdő ápolónő fizetése 2,3 ezer hrivnya, míg tapasztalt kollégája 3 300 hrivnyát vihet haza. Az orvosok bére alig valamivel haladja meg a négyezer hrivnyát.

A megyei klinikai kórházban, valamint az ungvári városi kórházban az egészségügyi dolgozók hiányát gyakornokok foglalkoztatásával igyekeznek ellensúlyozni. A Sirius regionális televízió riportja szerint a megyei kórházból az év eleje óta több mint 50 ápolónő távozott. Az orvoshiány azonban leginkább a falusi és járási egészségügyi intézményekben érzékelhető. A gond a határ menti járásokban a legnagyobb.

Az alacsony bérek miatt a megye egészségügyi dolgozói tömegesen hagyják el az országot. A kárpátaljai orvosok leggyakrabban Szlovákiában vállalnak munkát.

Andrij Lengyel, az eperjesi kórház sebésze a mukachevo.net-nek elmondta, náluk egy kezdő, szakvizsgával nem rendelkező orvos legalább 1000 eurót keres.

„Minden diagnosztikai módszer rendelkezésre áll, ezért könnyű dolgozni. Az orvos munkáját jól megfizetik” – mondja Andrij.

A megyei foglalkoztatási szolgálatnál közölték, a kárpátaljai kórházak idén csupán hivatalosan 527 betöltetlen állásra kerestek jelentkezőt. A meghirdetett állások mintegy 60%-ára ápolónőket várnak.

Korábban a sajtó arról számolt be, hogy a Beregszászi Járási Kórházat 2016-ban több mint százan hagyták el. A TSZN tavaly októberi összeállítása szerint 2017-ben is hasonló volt a helyzet az intézményben, ahol havonta közel tízen mondtak fel.

(mukachevo.net/Kárpátalja)