Elhagyta három képviselő az Opoblok frakcióját

2018. november 22., 13:27 , 932. szám

Andrij Parubij házelnök a Legfelső Tanács csütörtöki plenáris ülésén bejelentette, hogy az Opozicijnij blok (Opoblok, Ellenzéki Blokk) párt parlamenti frakciójának új vezetője Vagyim Novinszkij lett, ugyanakkor a frakciót elhagyták Jevhen Bakulin, Szerhij Dunajev és Julij Joffe képviselők – írja az Ukrajinszka Pravda.

A parlament elnöke közölte azt is, hogy a frakció november 20-i ülésének jegyzőkönyve értelmében a frakcióvezető helyettesei Olekszandr Vilkul és Jurij Voropajev lettek.

Parubij ugyancsak bejelentette az Opozicijna platforma – Za zsittya (Ellenzéki Platform – Az életért) frakcióközi képviselői egyesülés megalakulását, melynek társelnökei Jurij Bojko és Vagyim Rabinovics képviselők.

A Opoblok frakcióját elhagyó mindhárom honatya egyéni választókerületből jutott be a parlamentbe, vagyis pártjuk nem hívhatja vissza a mandátumukat. Távozásukkal a párt frakciójában 38 honatya maradt.

Korábban Olekszandr Vilkul, a frakció társelnöke jelezte, hogy a másik társelnököt, Jurij Bojkót, valamint Szerhij Ljovocskin elnökhelyettest kizárták a frakcióból.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy az Opoblok parlamenti frakcióját két nagy tömörülés alkotja. A képviselők egyik része Rinat Ahmetov oligarcha, a másik Dmitro Firtas oligarcha, valamint Szerhij Ljovocskin, az elnöki adminisztráció egykori vezetője körül csoportosul.

A párton belül az okozott vitát, hogy Jurij Bojko társelnökként az Opoblok illetékes testületeinek jóváhagyása nélkül Vagyim Rabinovics pártjával (Za zsittya – Az Életért) szövetkezve létrehozta az Ellenzéki Platform – Az életért elnevezésű politikai képződményt, amely őt nemrég elnökjelöltjévé választotta. Ugyanakkor az Opoblokon belül Rinat Ahmetov csoportja nem kívánja támogatni Bojkót elnökjelöltként a jövő tavasszal esedékes választáson.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)