Moszkal: Némelyik községi tanács bevétel hiányában kész feloszlatni magát

2018. november 22., 09:57 , 932. szám

Kárpátalja megye községi tanácsainak 16,3 millió hrivnyára lenne szükségük ahhoz, hogy folyósítani tudják a béreket 2018 végéig – közölte weboldalán Hennagyij Moszkal, a megye kormányzója.

„Ha a faluban nincsenek vállalatok, benzinkutak, kereskedelmi egységek, szociális objektumok stb. (márpedig jó néhány ilyen falu van a megyében), nem tudnak adóbevételre szert tenni – hangsúlyozta Moszkal. – A kárpátaljai falvakban, különösen a hegyvidéken, egyáltalán nem újdonság, ha a falu vezetője kénytelen külföldre utazni dolgozni, hogy eltartsa a családját. És ez egy tömeges probléma figyelembe véve, hogy megyénkben a legmagasabb, az országos átlag duplája a falusi lakosság aránya.”

A kormányzó a kialakult helyzet illusztrálására idézi az ilosvai járási Maszárfalva (Nehrovo) vezetőjének a megyei állami adminisztrációhoz írt levelét. Az ottani községi tanács dolgozói hét hónapja nem kaptak már fizetést, két éve nem mehetnek szabadságra, mert nincs rá keret. Ha a falu nem kap dotációt a járási, megyei vagy állami költségvetésből, az önkormányzat kész feloszlatni magát – mutat rá Moszkal.

Szerinte a különböző reformok végrehajtásakor figyelembe kellene venni, hogy a kárpátaljai községi tanácsok többségének nincs pénze, szegények, támogatásra szorulnak. A megye vezetője mindenekelőtt olyan egyesült területi közösségek létrehozását tartaná szükségesnek, amelyek pénzügyileg működőképesek.

(moskal.in.ua/Kárpátalja)