Szüreti bált rendeztek Csapon

2018. november 24., 19:43 , 931. szám

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Csapi Alapszervezete sok éve minden ősszel megrendezi a szüreti bált. Múlt szombaton sokak jóindulatának és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatásának köszönhetően a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének rendezvénytermében tartották meg a hagyományos szüreti mulatságot.

A vidám hangulatú eseményre a helyi magyar közösség tagjai és mindazok voltak hivatalosak, akik szeretnek egy kicsit kikapcsolódni. A mintegy száz résztvevőt ízlésesen feldíszített terem és gazdagon terített asztal várta, a kitűnő légkörhöz pedig természetesen az is nagy mértékben hozzájárult, hogy a bálozók többsége személyes ismerősként köszönthette egymást.

Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének és Csapi Alapszervezetének elnöke fogadta a bálozókat.

– Azzal is kezdhetném, hogy „Megérett, megérett a fekete szőlő...”, de Csap továbbra sem egy bortermelő vidék. Ennek ellenére a magyar közösségünk minden évben összegyűl, hogy jó társaságban együtt legyünk, s ünnepeljünk, hiszen számunkra minden együtt töltött rendezvény ünnep – kezdte köszöntőjét az elnök asszony, és kiemelte, hogy az alkalom azért különleges, mert már második éve vannak jelen a bálon győri barátaik, akik csak most értek rá, s mivel tavaly nagyon jól sikerült a mulatság, megvárták őket.

Ezután bemutatta a vendégeket: Nagy Bercelt, a Magyar Köztársasági Elnöki Hivatal társadalmi kapcsolatokért felelős osztályvezetőjét, Kórós Attilát, Magyarország ungvári konzulját, Molnár Eleonórát, a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület elnökét, Sterr Attilát, a Kárpátaljai Megyei Közigazgatási Hivatal Oktatási és Tudományos Főosztályának igazgatóhelyettesét, a Cifra Műhely Egyesület tagjait Deésy Gábor vezetésével, valamint a soproni Figurás Együttest.

– Végre elkészülni látszik a rendezvényterem, a második emeletet is át tudtuk adni. Ezt is ünnepeljük és a közösséget, mert napjainkban Kárpátalján, amikor nem túl vidám időket élünk, a legfontosabb megerősíteni ezeket a közösségeket – hangsúlyozta Balogh Lívia, és megköszönte a KMKSZ Csapi Alapszervezete elnökségének, a nyugdíjasklubjának és az ISZ-alapszervezetnek, valamint a Kökény Táncegyüttesnek a támogatást.

A hagyományokhoz híven elsőként a nyugdíjasklub kórusa lépett fel. Melnyik Enikő vezetésével szüreti melódiákat énekeltek és a Magyar vagyok című dalt.

Nagy Bercel a szolyvai megemlékezésről érkezve kiemelte:

– A nehéz pillanatokban jó visszanyúlni a hagyományokhoz, azoknak megtartó erejük van, keretet adnak az életünknek. Ahogy álltunk és hallgattuk a visszaemlékezéseket, egy bolgár közmondás bölcsessége jutott eszembe: az élők lecsukják a holtak szemeit, a holtak viszont felnyitják az élőkét. Kárpátalján ezt jobban tudják, hiszen az elmúlt száz évben nagyon összesűrűsödött a történelem. Ez a sok nehéz sors, a sokfajta szenvedés hihetetlen hősöket teremtett. Számunkra Kárpátalja a hősök földje, mindig jó ide visszatérni, s ha önök azt éneklik, hogy magyarnak lenni jó, akkor ebben lehet bízni, ebbe bele lehet kapaszkodni – mondta az anyaországi politikus, és George Bernard Shaw szavaival zárta gondolatait.

A Kökény együttes 5 éve rendületlenül táncol, és tagjai – Molnár Beátával az élen – megpróbálják a lehetetlent, egyre bővítik a csapatot, és felnőtt fejjel méltóképpen képviselik a csapi magyarságot. Ők magyarbődi karikázót mutattak be.

Kórós Attila konzul tolmácsolta Buhajla József főkonzul jókívánságait, majd vidám gondolatokat intézett a megjelentekhez:

– Sokat beszélünk mostanában a hagyományokról, azok őrzéséről, azt gondolom, a magyar hagyományoknak szerves része a jókedv, a mulatság, a szüreti bálok és a bor tisztelete, ami a gasztronómiában és a kulináriában is fontos tényező. S ahogy látom az asztalokat, itt minden adott ahhoz, hogy nagyon jó hangulat alakuljon ki: finomak az ételek, italok, jó a zene, a kulturális műsor – mondta és tartalmas szórakozást kívánt mindehhez.

Ezután a sztárvendégek szórakoztatták az egybegyűlteket. A Figurás banda Fajkusz Levente vezetésével környékbeli zenével indított, a közönség is énekelt.

A tombolán a számos nyereményen kívül három óriási ajándékkosarat is kisorsoltak. Ezeket a csapi Balogh Kohutics Marianna és Palkó Bence, valamint a győri Deésy Gábor nyerte.

Az est hangulatfelelőse Kocsmár Gergely DJ volt. Különböző évek jól ismert táncdalai, popzeneszámai csendültek fel, jó néhány magyar nóta, illetve a korábbi időszakokból származó filmsláger is elhangzott. Az éneklésbe gyakran a bálozók is bekapcsolódtak, a szabad teret pedig a táncos lábúak vették birtokukba.

Rehó Viktória